Hirdetés

A Facebook anyavállalata cáfolja, hogy megfenyegették volna Európát



|

Egyszerű félreértés lenne, hogy leállítják a Facebookot és az Instagramot az EU-ban?

Hirdetés

Néhány napja a Meta az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves összefoglalójában azt lehetett olvasni, hogy amennyiben nem születik új egyezség a EU és az Egyesült Államok között, az Európai Bíróság által elmeszelt Privacy Shield adattovábbítási keretrendszer helyett, akkor a Facebook és az Instagram leállítása is opció lehet a kontinensen.

Nem tudjuk, hogy volt-e bármiféle nyomásgyakorlási szándék a Meta részéről, de tény, hogy a hír hallatára nem kezdték el a Facebook- és Instagram-fiókjukat féltő EU-s állampolgárok e-mailekkel és telefonhívásokkal bombázni a képviselőjüket. Éppen ellenkezőleg, sokan - ironikus módon többnyire a közösségi médiában - inkább örömüknek adtak hangot, hogy végre útilaput köthetnek Zuckerberg és kompániája talpára.

Hirdetés

De vezető politikusok sem hagyták, hogy erőt vegyen rajtuk a letargia. Bruno Le Maire franciai pénzügyminiszter például így fogalmazott a lehetséges következményeket kommentálva:

"Megerősíthetem, hogy az élet a Facebook nélkül is csodálatos, jól meglennénk nélküle. A digitális óriásoknak meg kell érteniük, hogy az európai kontinens ellenáll majd, és megőrzi szuverenitását."

Mindennek hatására Markus Reinisch, a Meta európai ügyekért felelős alelnöke blogbejegyzésében tagadta, hogy kivonulással fenyegették volna a kontinenst, sőt megerősítette, hogy egyáltalán nem kívánnak távozni. Az egész félreértésért a sajtót tette felelőssé, amely tévesen interpretálta, hogy a Meta a törvényi kötelezettségének eleget téve tájékoztatta befektetőit a lehetséges kockázatokról, amelyek részét képezi a bizonytalan jogi környezet Európában.

"Mi szeretnénk, hogy az EU-s felhasználók alapvető jogai védelmet élvezzenek, azt akarjuk, hogy az internet úgy működjön továbbra is, ahogy kitalálták: súrlódások nélkül, összhangban a törvényekkel, de nem beszorítva a nemzeti határok közé."

Reinisch szerint világos globális szabályokra van szükség a transzatlanti adatáramlás védelme érdekében, és miként számos más vállalat különböző iparágakban, úgy a Meta is gondosan figyelemmel kíséri, hogy milyen hatással lehetnek a fejlemények a szolgáltatásait használó emberek és vállalkozások millióira.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.