Hirdetés

A Facebook blokkolta a tálibokat WhatsAppon



|

Köztük egy olyan csatornát is, melyet a terrorszervezet az erőszak és a rablások bejelentésére használt.

Hirdetés

Az elmúlt napokban lélegzet-visszafojtva figyelhette a világ, ahogy az Egyesült Államok kivonulásával a tálib csapatok napok alatt átvették a hatalmat Afganisztánban.

A 20 évnyi gerillaharc után visszatérő, szélsőséges iszlamista mozgalom igyekszik szervezett arcot mutatni a nyugat és a lakosság felé, ezért több "hivatalos" kommunikációs csatornát is létrehoztak az országban népszerűnek számító WhatsAppon.

Hirdetés

Ennek azonban vége, a Facebook ugyanis nemrég a brit Financial Timesszon keresztül közölte, hogy letiltotta a tálib csatornákat, köztük egy olyan forródróttal, melyen a lakosság bejelentést tehetett a szervezetnél az erőszakról és a rablásokról.

"Kötelező betartanunk az Egyesült Államok szankciós törvényeit. Ebbe pedig beletartozik azoknak a fiókoknak a letiltása is, melyek a tálibok hivatalos fiókjaként tüntetik fel magukat. Az Afganisztánban kialakult helyzetre való tekintettel további információkat kérünk az illetékes amerikai hatóságoktól."

- mondta a Facebook szóvivője, kinek szavai alapján a platform számára sem teljesen egyértelmű a rendhagyó helyzetben követendő eljárásrend.  

A szervezet villámgyors hatalomátvétele mellett az is szerepet játszhatott Zuckerbergék döntésében, hogy a Facebookot korábban hevesen kritizálták, amiért hozzáférést engedett a táliboknak a beszélgetéseket kétoldali titkosítással védő WhatsApphoz.

A Facebook és a talibán kapcsán érdekes adalék még, hogy a szervezet szóvivője a minap azzal reagált egy szólásszabadságot firtató kérdésre, hogy erről a Facebookhoz hasonló cégeknél kellene érdeklődni, akik szerinte előszeretettel élnek a cenzúra eszközével.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.