Hirdetés

A Facebook el akarta titkolni, hogy a legnépszerűbb posztjuk szerint a koronavírus elleni oltás halált okoz



|

Az év elején a Facebook legtöbbet kattintott linkje épp egy ilyen cikkre vezetett. Milliókat húznak csőbe az álhírek, a közösségi oldal tétlenül nézi az emberi butaság diadalát.

Hirdetés

A Facebookot rengeteg kritika érte az elmúlt hónapokban, nemcsak felhasználói oldalról, hanem a törvényhozás részéről is. Az új elnök beiktatása óta Joe Biden kormánya is több frontot támadja az oldalt és annak vezetését, mert szerintük komoly felelősségük van abban, hogy fals információk terjednek a járványról és a vakcinációról.

A Facebook persze mindent megtett annak érdekében, hogy ennek ellenkezőjét láttassa kifelé. Több elemzést is kiadtak arról, hogy hány megtévesztő bejegyzést távolítottak el az oldalról, illetve azt is nyilvánosságra hozták, hogy az április-június időszakban mik voltak a legnépszerűbb bejegyzések az oldalon.

De hogy a kimutatásból miért hagyták ki az év első pár hónapját, az csak most derült ki.

Hirdetés

A hétvégén nyilvánosságra hozott kimutatás rávilágított, hogy az Egyesült Államokban az első 3 hónap 100 legnépszerűbb linkje közt volt, ami egy szélsőjobboldali, Kína-ellenes oldal választási csalással kapcsolatos összeesküvés-elméleteit hirdette, egy másik pedig egy olyan orvosról szóló hír volt, aki két héttel a védőoltás beadatása után hunyt el (a vizsgálatok azóta sem találtak elég bizonyítékot arra, hogy a vakcinának köze lett volna az esethez).

A Facebook nem véletlenül hallgatta el korábban ezt a jelentés, tisztában voltak vele, hogy újra csak rossz fényben tüntetnék a vállalatot. A hivatalos indoklás persze a volt, hogy kapcsolódó hibákat javítottak. A Facebooknál egyébként az a vélekedés, hogy nem minden cikk egyértelműen fekete vagy fehér, és igenis szükség van az ilyen anyagokra, hogy beinduljon egy társadalmi diskurzus. Ebben van igazság, ugyanakkor az is biztos, hogy az oldal aktívabban felléphetne azok ellen, akik a tényszerű információkat kicsavarva ideológiai kampányokhoz használják a közösségi oldalt. Hogy ez miként lenne lehetséges, azt feltehetően már senki nem tudja érdemben megválaszolni, főleg, ha ekkora igény van az ideákhoz gyártott "tényekre".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.