Hirdetés

A Facebook és az Instagram ellen is vizsgálódik az Európai Bizottság



|

A testület azt gyanítja, hogy a Meta közösségi oldalainak működése nem felel meg az EU-ban érvényes reguláknak.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2022-ben fogadta el a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (Digital Services Act, DSA), amely a vele párhuzamosan megszületett digitális piacokról szóló jogszabállyal ellentétben nem az egyenlő piaci versenyfeltételek megteremtésére koncentrál, hanem a fogyasztók megvédésére, az átláthatóság biztosítására és a dezinformáció elleni küzdelemre a nagy online platformok kapcsán.

Ennek jegyében a DSA több webes szolgáltatást is online óriásplatformként (VLOP) azonosított, köztük a Facebookkal és az Instagrammal, amelyek a kiemelt besorolásuk miatt lényegi módosításokra kényszerültek a működésükben. Az Európai Bizottság azonban most úgy látja, hogy az anyacég Meta nem követett el mindent a jogszabálynak való megfelelés érdekében.

Hirdetés

A testület ugyanis nemrég közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indított a Facebook és az Instagram ellen annak eldöntésére, hogy a platformok megsértették-e a DSA-t. A Bizottság azt gyanítja, hogy a Meta nem tesz eleget a megtévesztő reklámok és politikai tartalmak visszaszorításáért, és azt is kifogásolja, hogy az üzemeltető nem teremtette meg a feltételeket a nyáron esedékes európai parlamenti választások és más, tagállami választások kapcsán fellépő dezinformációs tevékenység hatékony monitorozására.

Végezetül az Európai Bizottság úgy véli, hogy az illegális tartalmak megjelölésére vonatkozó eljárások, valamint a felhasználói jogorvoslatra és panaszkezelésre szolgáló belső mechanizmusok sincsenek összhangban a DSA követelményeivel. Az eljárás megindítása a Meta által 2023 szeptemberében küldött kockázatértékelési jelentés előzetes elemzésén, a vállalat a hivatalos információkérésekre adott válaszain, valamint nyilvánosan elérhető jelentéseken és a Bizottság saját elemzésén alapul.

Az eljárás hivatalos megindítását követően a Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, például további információkérések, meghallgatások és vizsgálatok formájában. A DSA a napokban nemcsak a Facebook és az Instagram kapcsán szerepelt a hírekben, hanem két népszerű online áruház miatt is, amelyek szintén bekerültek a jogszabály hatáskörébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.