Hirdetés

A Facebook létrehozott egy független legfelsőbb bíróságot

|

Ide kerül minden olyan ügy, amely már túlmutat a moderátorok felelősségi körén. A Facebook Oversight Board magyar tagot is a soraiban tudhat.

Hirdetés

Ha egy webes szolgáltatás olyan hatalmas, mint a Facebook, akkor valóban nehéz lehet átlátni minden aspektusát. Mivel naponta már 1,7 milliárdnál is többen használják a közösségi oldalt, folyamatosan és jelentős mennyiségben fordulnak elő olyan esetek is, amikor a moderátoroknak kell dönteni valamilyen kérdésben: a használati szabályzatba ütköző postok, képek eltávolítása, kamunak tartott felhasználók törlése, online zaklatók letiltása és még egy sor egyéb terület létezik, ahol a Facebook algoritmusa és "humán" moderátorok egész serege dolgozik azon, hogy egyrészt proaktívan léphessenek fel minden káros tevékenység ellen, másrészt kezeljék az ügyfelek panaszait is.

Hirdetés

Mert az is tény, hogy egy ilyen méretű aktív felhasználói bázis mellett simán előfordul egy csomó mellélövés is, amikor valaki azt tapasztalja, hogy tévesen törölték egy bejegyzését, tévedésből tiltották le a fiókját és így tovább. Ilyenkor annyi lehet tenni, hogy az "áldozat" újra és újra jelzi a problémáját, aztán reménykedik, hogy az n+1. alkalommal már nem valamilyen bot által küldött, sablonszerű üzenettel szúrják ki a szemét.

"A Facebook mérete miatt kifejezetten nagy a felelősségünk, és ugyan folyamatosan figyelembe vesszük a szakértők tanácsát abban, hogyan tarthatjuk biztonságban platformjainkat, mindezidáig mi magunk hoztuk meg az összes végső döntést arról, mit engedélyezünk és mit törlünk a szolgáltatásunkban. Az ilyen döntések sokszor nem könnyűek, és ugyan ezeknek sok esetben nincs is egyértelmű következménye, mégis több esetben hosszú távú vonatkozásai lehetnek ezeknek a szólásszabadság szempontjából" - foglalta össze az eddigi állapotot Mark Zuckerberg arra is utalva, hogy sokak szerint a Facebook belső moderálása már az indokolatlan és önhatalmú cenzúra szintjére emelkedett.

Épp ezért a közösségi óriás bejelentett egy olyan testületet, amely a Facebook teljes moderátori rendszerétől (sőt, tulajdonképpen a vezetőségétől is) függetlenül működik majd, egyfajta legfelsőbb bíróságként. A Facebook Oversight Board hamarosan egy saját online felületet is kap majd, ahol bárki bejelentheti majd azokat panaszait, amelyeket szerint nem, vagy hibásan orvosolt a közösségi oldal meglévő moderátori rendszere. Persze esélyesen azért nem minden egyes apró üggyel fognak itt foglalkozni, ha kiteszek egy képet a kiskutyámról, valaki meg le akarja tiltatni, mert szerinte a kutya az övé, az nem feltétlenül erre a testületre tartozik majd, viszont itt kezelik a többeket érintő, társadalmi szinten fontos, nagyobb horderejű témákat (ahogy a valós legfelső bírósághoz se akkor sétálunk be, ha fel akarjuk jelenteni a hangosan mulatóst hallgató szomszédot). Persze alapvetően bárki benyújthat panaszokat, de ezek egy részét visszairányítják a normál moderátori rendszerbe.

Milyen témák esélyesek a FOB figyelmére? Például az általánosan elterjedt konteók és összeesküvés-elméletek a chemtrail-gyíkember-laposföld elméletektől az olyan káros és veszélyes témákig, mint az 5G egészségkárosító hatásáról szóló álhírek, az oltásellenes propaganda, vagy a koronavírus gyógyításával kapcsolatos hamis állítások.

A legérdekesebb tény az, hogy ugyan a bizottság létrehozásához szükséges összeget a Facebook állja, a bejelentés szerint egy teljesen független szervezetről van szó, amelynek döntéseit nem befolyásolhatja a közösségi óriás.. Sőt, még tovább megyünk:

A bizottság olyan döntéseket is hozhat, amlyek akár a Facebook gazdasági érdekeivel, vagy Mark Zuckerberg döntéseivel is szembehelyezkednek, és ilyenkor a határozatokat a Facebooknak minden esetben végre kell hajtania (kivéve, ha ez törvénybe ütközne).

A bizottság első húsz tagját már bejelentették, és olyan személyek is vannak közöttük, mint a testület négy elnökének egyike, Helle Thorning-Schmidt, aki négy éven át Dánia miniszterelnökeként is ismert volt. A nemzetközi tagság felmutat jogászprofesszort, nők jogaiért küzdő szakember, alkotmányjogi szakértő, igazságügyi biztos és gyűlöletbeszéd kezelésével foglalkozó tudós. Magyar tag is bekerült az első húszba, Sajó András professzor a CEU jogi intézetének dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A bizottság teljes létszáma 40 főnél áll majd meg, kiválasztásuknál szempont a szakmai és emberi sokszínűség, feddhetetlenség, üzleti és politikai pártatlanság. A Facebook közleménye szerint fel vannak készülve rá, hogy a testület hoz majd olyan döntéseket is, amely nem az ő szájízük szerinti, de pont ez a lényeg: egy olyan külső és legfelső szervezet létrehozása, amely képes fékként és szabályozóként segíteni a közösségi oldal helyes működését.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.