Hirdetés

A Facebook miatt gyilkoltak meg egy egyetemi professzort?



|

Per indult a Meta ellen, a kereset szerint a Facebook üzemeltetője nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd ellen, ami már halálos áldozatokat is követelt.

Hirdetés

A Meta Platforms szárnyai alá tartozó Facebook régóta kereszttűzben áll a felületén terjedő gyűlöletbeszéd miatt, a kritikusok szerint ugyanis a közösségi oldal tartalomszűrő algoritmusa és emberi moderátorai képtelenek hatékonyan fellépni az ilyen tartalmak ellen.

Háborús helyzetben különösen veszélyesnek bizonyulhatnak az erőszakra buzdító posztok, egy Etiópiában indított per pedig most egyenesen azt állítja, hogy a Meta hanyagsága felelős egy egyetemi professzor haláláért, aki a múlt hónapban lezárult tigréi polgárháború során vesztette életét.

A tigréi tartományi felkelők és az etióp kormány között 2020 őszén kitört fegyveres konfliktus a becslések szerint 50-100 ezer halálos áldozattal járhatott, köztük a 2021. november 3-án megölt Meareg Amare Abrhával. A professzort egy motorosokból álló fegyveres csoport lőtte le a saját otthona előtt, majd 7 órán át hagyták szenvedni, megakadályozva, hogy a közelben állók a segítségére siessenek.

Hirdetés

A történtek miatt most az áldozat fia, Abrham Meareg és az Amnesty International egy volt munkatársa, Fisseha Tekle a Meta ellen indítottak pert, mivel véleményük szerint Mark Zuckerberg cégének döntő szerepe volt a férfi halálában. A merényletet megelőzően a Facebookon gyűlölködő posztok jelentek meg a professzorról, felfedve annak lakóhelyét is, az üzemeltető pedig nem tett semmit az eltávolításukért.

A szomszédos Kenyában benyújtott (itt található a Facebook Etiópiát is kiszolgáló moderációs központja)  peranyag szerint az egyik ilyen bejegyzést csak napokkal a gyilkosság után törölték, egy másik pedig még ez év december 8-án is elérhető volt. A felperesek úgy vélik, hogy a Meta ajánlási algoritmusa előnyben részesíti a gyűlölködő tartalmakat, a vállalat pedig nem alkalmaz elég moderátort, így Afrikában még a világ többi részénél is lassabban reagálnak a konfliktusok idején.

"Ha a Facebook megállította volna a gyűlölet terjedését és megfelelően moderálta volna a posztokat, apám még mindig élne."

- idézi a BBC Abrham Meareg szavait. A felperesek 1,6  milliárd dolláros kártérítést követelnek, amelyből egy alapítványt hoznának létre a Facebookon terjedő gyűlöletbeszéd áldozatainak. Cikkünk írásáig az AFP kérdésére válaszolva a Meta csak annyit fűzött a perhez, hogy szigorú szabályaik vannak a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való felbujtás ellen, s hogy "komoly összegeket" fektettek moderációs csapataikba és technológiájukba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.