Hirdetés

A fiatalokat már zavarja a mobilfüggőség



|

Az amerikai fiatalok beismerték, hogy okostelefon-függők, és azt is bevallották, hogy ez kezdi őket zavarni.

Hirdetés

Evés közben mobilozunk, a nomofóbia megállíthatatlan, a túlzott szelfizés valódi mentális betegség, az iPad-nyak pedig egyre több ember életét keseríti meg. Mindezek után talán már nem is olyan meglepő, hogy a közösségi oldalak szétszakítják a társadalmat, az okostelefonok pedig szépen lassan elpusztítják a fiatalokat. Még az Apple vezére, Tim Cook is bevallotta, hogy túl sokat mobilozik. Jól látszik, hogy a probléma valós és egyre súlyosabb, az elemzők és a szakértők pedig egyre jobban hangoztatják ezt az utóbbi években. Az Apple és a Google erre reagálva egyaránt digitális jóléti programmal igyekszik elérni, hogy kevésbé legyünk függők, van, aki pedig odáig ment, hogy visszaváltott kagylómobilra. De vajon milyen arányban ébrednek rá az emberek, hogy gond van, és ideje többet foglalkozni önmagukkal és a valódi környezetükkel? 

Hirdetés

Ezt a témát vizsgálta a Pew legutóbbi jelentése, amelybe amerikai fiatalokat (és a szüleiket) vontak be. Az elemzőket az érdekelte, hogy mennyi időt töltenek az okostelefonjuk használatával. A felmérések alapján az amerikai fiatalok 54 százaléka úgy érzi, hogy túl sokat. 52 százalék mostanában elkezdte kevesebbet használni a készülékét. 57 százalék a közösségi oldalakat használja kevesebbet, 58 százalék pedig a játékoknak áll ellen jobban. Érdekes módon a szülők mindössze 36 százaléka ismerte be a túlzott mobilozást. 

A felmérések azt is megmutatták, hogy a fiatalok 51 százaléka gyakran érzi azt, hogy a szüleik a túlzott mobilhasználat miatt nem figyelnek rájuk, még akkor sem, ha velük szemben állva beszélgetnek. A szülők 72 százaléka mondta el ugyanezt a gyerekeiről. Mindezek ellenére a fiatalok 72, a szülők 57 százaléka reggel legelsőnek a mobiljáért nyúl, hogy megnézze az értesítéseket. A szülők 39, a fiatalok 31 százaléka veszíti el a figyelmét és a koncentrációját munka és iskola közben az okostelefon miatt. 

Miközben azt hinnénk, hogy az okostelefonnak csak előnyei vannak, a fiatalok 58 százaléka gyakran szorong amiatt, hogy üzenetet kapott, és úgy érzi, hogy arra azonnal válaszolnia is kell. A fiatal férfiak 35, a fiatal nők 49 százaléka ideges, ha nincs nála az okostelefonja. 20 és 32 százalék egyenesen magányosnak érzi magát az eszköz nélkül. 

Valószínűleg a felhasználók egy része sikeresen küzd majd meg a digitális jólét kérdésével, ugyanis a fiatalok 34 százaléka megkönnyebbült és boldog volt, amikor otthon hagyta az okostelefonját. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.