Hirdetés

A filléres mobilok sötét titkai, avagy mitől lesz tényleg olcsó egy telefon



|

Alattomos trükköket vetnek be az olcsóbb mobilok gyártói, hogy az árakat alacsonyan tartsák. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek a legfájdalmasabbak.

Hirdetés

Ahogy a csúcsligás készülékek árai mind magasabbra emelkednek, és az olcsóbb okostelefonok irányába is egyre komolyabb tudás csorog le, látványosan kezd növekedni azok száma, akik úgy döntenek, hogy egy kedvezőbb árfekvésű, belépőkategóriás, esetleg ismeretlen gyártótól érkező modell mellett teszik le a voksukat.

Ezzel persze alapvetően semmi probléma sincs, elvégre mindenki a saját igényeihez és pénztárcájához mérten választ mobilt, de mégis vannak olyan "vörös jelzések", amelyeket lehet, hogy a hihetetlennek tűnő ajánlat alaposabb vizsgálata során sem veszünk észre.

Hirdetés

Panel vagy SoC

Igazából két olyan komponens van egy készülékben, amelyek meghatározzák, hogy végül a teljesítmény és a felhasználói élmény mennyire lesz összhangban: ezek a megjelenítő és a rendszerchip. A mobilba épített többi kiegészítővel némileg képes lehet ellensúlyozni az egyik vagy a másik hiányosságait a gyártó, ha azonban mindkét komponens kiválasztásakor a legolcsóbb megoldásra törekszik, akkor garantáltan csalódást fog okozni. Mivel a telefonok előállítási költségét is leginkább ezek az összetevők határozzák meg, így az árak alacsonyan tartásának érdekében általában az egyikből elkerülhetetlenül egy gyengébb minőségű kerül a készülékbe.

Egy kedvező áron kínált okostelefonnal szembetalálkozva mindenképp ellenőrizd, hogy milyen megjelenítő szerepel a leírásában. Hangozzék bármennyire is jól az ajánlat, ha a specifikációs listán a képpontsűrűség 300-as érték alatti, messzire kerüld el a készüléket; a legcélszerűbb már eleve a full HD-s telefonokra vadászni. Az olcsóbb ligában szinte biztosan valamilyen IPS LCD-panellel találkozol majd, szóval ezen a téren nem igazán lesz mozgástered, legfeljebb a méretek és a notchtípusok befolyásolhatják még a döntésedet.

Érdemes hasonló alapossággal megvizsgálnod a mobilban található SoC-t is. A legjobban valamelyik Snapdragonnal jársz, de annak azért nem árt utánanézni, hogy mennyire koros az adott chip, tudniillik a gyártók még most is szívesen vetik be "jól árasított" mobiljaikban a Snapdragon 650-es lapkát, márpedig az egy ötéves chip. Korábban sok kritika érte a MediaTek gyártotta chipeket, az újabb, Helio processzoraik azonban egészen jól teljesítenek. A kiszemelt lapkatípus képességeinek itt is javallott gondosan utánanézni, ha nem szeretnél meglepetést.

Sajnos még ma is akadnak olyan termékadatlapok, amelyek mindössze a processzormagok számával kívánják eladni a készüléket, konkrét típus megnevezése nélkül; az ilyen ajánlatokat mindenképp kezeld fenntartásokkal.

Tárhely és memória

Szerencsére ma már lényegesen kevesebb ezen a téren a trükközés, de olykor-olykor azért még felbukkannak olyan modellek a piacon, amelyek mindössze 16 GB - vagy még ennél is kevesebb - beépített tárterülettel állnak a felhasználók rendelkezésre, miközben ennyi már a rendszer zavartalan működéséhez sem feltétlenül elegendő. Az ideális memóriamennyiség 32 GB-nál kezdődik, de ha szerencséd van, akkor egy 64 GB tárterülettel kínált mobilt is kifoghatsz; plusz többnyire a tárhelybővítés is szerepel az elérhető opciók között.

A rendszermemória tekintetében aggasztóbb a helyzet, mivel a gyártók előszeretettel spórolnak ezen a komponensen. Könnyűszerrel találsz olyan készülékeket, amelyek rendszermemóriája mindössze 1-2 GB. Tekintve, hogy sok alapvető rendszerfunkció is ennél komolyabb memóriamennyiséget igényel, 3 GB alatt kizárólag akkor vedd fontolóra a telefon megvásárlását, ha a takarékos Android One rendszer fut rajta.

Hiányos adatátvitel

Apróságnak tűnhet, ha egy-egy adatátviteli komponens nem szerepel a készülékben, de ha hosszú távra tervezel, akkor ez később még komoly fejfájást okozhat. Nyilvánvaló, hogy a belépőkategóriában még egy kis ideig nem találkozol majd az 5G-s képességekkel, a Wi-Fi-kapcsolatok és az LTE-hálózatok elérése miatt azonban érdemes kritikusabb szemmel átfutni a kinézett telefon leírását. Utóbbinál a kategória értéke alapján lőheted be az elméleti maximumot kínáló fel- és letöltési képességeket (ha ez külön nincs feltüntetve, az SoC információi között is megtalálhatod, hogy melyik az a top LTE-modem, amelyet a lapka támogat). Wi-Fi-n keresztül csatlakozva a hálózatra szintén javasolt a kis kiegészítő adatokat is figyelned, ha nem szeretnéd beérni egy b/g/n-es kompatibilitást kínáló mobillal.

Szintén spórolás céljából gyakran kimarad a készülékekből az NFC-chip, és valóban nem fáj mindenkinek ennek a komponensnek a hiánya, ha viszont fizetni is szeretnél a mobiloddal, akkor enélkül igencsak nehéz dolgod lesz.

A kamera csak dísz

Aki belépőkategóriás készüléket vásárol, feltehetően nem fog megbotránkozni azon, ha a készülék kamerájával lőtt felvételeknél - kis túlzással - egy kaputelefon is jobb minőségű mozgóképet rögzítene. Ennek ellenére a gyártók mégis késztetést éreznek arra, hogy filléres makrólencsékkel, illetve 1-2 megapixeles mélységszenzorral egészítsék ki termékeiket, de hiba lenne bedőlni ennek a húzásnak. Az olcsó modellek második, esetleg harmadik kamerája csupán marketingfogás, szerepe a fotózásban és a videózásban elhanyagolható, és sajnos számos középkategóriás készülékre igaz is ez az állítás.

Kínából csak óvatosan

Brutálisan jó áron kínálnak okoskészülékeket az Aliexpressen és társain az ismeretlen nevű kínai gyártók, amelyek nem ritkán a csillagokat is leígérik a többnyire csak renderképeket mutató termékadatlapjukon. Ha pedig valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, általában sajnos nem is az. Még nagyobb baj, hogy akit sikeresen csőbe húznak, csak a legritkább esetben kapja vissza pénzét.

Épp ezért fontos, hogy vásárlás előtt feltétlenül olvasd át a telefonhoz tartozó termékadatlapot, ha pedig eltérő információkkal találkozol (például a harsány képeken más szerepel, mint a leírásban), akkor inkább keress egy másik mobilt.

Hasonlóan hasznosak lehetnek a felhasználói kérdések, valamint a visszajelzések, amelyek között olykor még képet is találhatsz a termékről. Ezeket is feltétlenül fusd át fizetés előtt. Fontos továbbá még azt is megjegyezni, hogy a kínai raktárból érkező telefonok kedvezőnek tűnő árára még adó- és vámterhek is rakódnak, miáltal a végösszeg még magasabb, mintha egy ismert gyártó mobiljára csaptál volna le valamelyik hazai szaküzletben.

Ha mindez nem tántorítana el, akkor jó, ha tudod, hogy az ilyen úton beszerzett készülékek garanciájának érvényesítése is meglehetősen körülményes, ráadásul jó eséllyel sem üvegfóliát, sem tokot nem kapsz majd új mobilodhoz.

Ezekre figyelj olcsó mobil vásárlásakor!

1. Alacsony felbontás

Ellenőrizd, hogy 1 hüvelykre mennyi képkocka jut. 300 alatti értékkel nem szabad beérni.

2. Koros/ismeretlen SoC

Gyakori trükk, hogy egy régebbi SoC-t kap meg a készülék. Nézd meg, mikor is vált elérhetővé az adott modell, és csakis olyan mobilt válassz, amelynek az SoC-típusa nyilvános.

3. Túlzottan sok kamera

Felesleges extraként sokszor két-három lencse is felkerül a készülékek hátlapjára. Ez azonban pusztán marketingfogás, aminek könnyű bedőlni.

4. Kevés tárhely

Ugyan a legtöbb készülék bővíthető microSD-vel, jobban teszed, ha messzire elkerülöd a 16 GB-os vagy még kevesebb tárolókapacitással bíró telefonokat.

5. Mérsékelt RAM

Amennyiben a készülékben 3 GB-nál kevesebb a RAM, az kizárólag abban az esetben bocsánatos bűn, ha Android One rendszert futtat.

További hasznos cikkekre, remek teljes verziós programokra, biztonsági szoftverekre és értékes PC-játékokra számíthatsz, ha megvásárolod a 2021/02-es PC World magazint!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.