Hirdetés

A gazdagok nem feltétlen intelligensebbek rosszabbul kereső társaiknál



|

Közel 60 ezer ember bevonásával vizsgálták a kereset és az intelligencia közti összefügést, az eredmény várható volt, de valahol mégis elszomorító.

Hirdetés

A techvilág multimilliárdos vezetőiről az a hír járja, hogy elképeszően nagy koponyák. Mark Zuckerberg, Bill Gates vagy épp Steve Jobs mind otthagyták az egyetemet, mégis a tudásuknak köszönhető, hogy felépítették a legnagyobb IT vállalatokat, és vitathatatlan, hogy egyébként kifejezetten okosak is (Bill Gates IQ-ja például 160).

Ugyanakkor a magas intelligencia a jelek szerint csak egy bizonyos pontig segít a gazdagodásban.

Hirdetés

A European Sociological Review c. szaklapban megjelent kutatásban közel 60 ezer 35-45 év közötti férfit vizsgáltak a svéd katonai adatbázis alapján, összehasonlítva a kognitív teljesítményüket és a keresetüket. A szakértők egyértelműen rámutattak, hogy nagyon erős kapcsolat van az intelligencia és a kereset között, de csak egy bizonyos pontig.

Évi 60 ezer eurós (23,5 millió forintos) fizetés fölött ez már szinte teljesen irreleváns.

Sőt, a legfelső 1%-nak még gyengébbek is lettek a kognitív teszteredményei, mint az alattuk tanyázóknak. Ennek pontos okaira nem ad magyarázatot a tanulmány, ami összességében nem is kínál teljesen általános képet, hiszen kizárólag férfiak adatait vizsgálták, ugyanakkor egy dolog biztos: az intelligencia fontos szerepet játszik abban, hogy bekerüljünk a felső körökbe, de ne feltétlen gondoljuk, hogy pusztán az eszüknek köszönhetik a sikert azok, akik felértek a csúcsra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.