Hirdetés

A generatív mesterséges intelligencia megölte a Halo főszereplője, Master Chief legjobb barátját



|

Az MI korában már nem marad munka a valaha a Windows központi élményének szánt Cortana számára.

Hirdetés

A néhány hete lezajlott Build konfenferencián a Microsoft egyértelművé tette, hogy az előttünk álló időszakot a mesterséges intelligenciás szolgáltatások bűvöletében képzeli el, a középpontban a Bing Chattel és az új Copilot asszisztenssel, amely a generatív MI-modellek bevetésével segíti a felhasználók munkáját.

Az új platform szerteágazó képességekkel lép színre a szövegek létrehozásától az összefoglalók írásán át a számítógép beállításának módosításáig, ezzel pedig végképp okafogyottá teszi a redmondiak korábbi kedvencét, a Halo játékokból ismerős MI, Cortana után elnevezett okosasszisztenst.

Hirdetés

A Microsoft ugyanis egy támogatási dokumentumban közölte, hogy közeleg az Apple-féle Siri mintájára létrehozott hangalapú segéd pályafutásának vége.

"Olyan változtatásokat hajtunk végre a Windowsban, amelyek hatással lesznek a Cortana alkalmazás felhasználóira. 2023 végétől kezdve már nem fogjuk önálló appként támogatni a  Cortana alkalmazást a Windowsban. Az operációs rendszerben és az Edge böngészőben azonban továbbra is hozzáférhet olyan hatékony termelékenységi funkciókhoz, amelyek megnövelt MI-képességekkel bírnak. Ez a változás csak a Windowsban lévő Cortanát érinti, a míg a termelékenységi asszisztens továbbra is elérhető lesz az Outlook és a Teams szolgáltatásokban."

- áll a hivatalos közleményben. A redmondiak tehát egyelőre még nem takarítják el mindenhonnan a szebb napokat is látott Cortana nyomait, ám a dedikált windowsos alkalmazás törlése egyértelmű jele annak, hogy már ők maguk sem hisznek a szolgáltatás jövőjében.

A különböző alapműveletekre (pl. emlékeztetők létrehozása, keresések indítása, alkalmazások megnyitása) bevethető segéd még 2015-ben vált az operációs rendszer részévé, majd a koncepciót erőltetve később mobilokra és Xboxra is kiadták, ám a felhasználók sosem szerették meg igazán. A Microsoft visszavonulását jelezte, hogy a cég két éve leállította a telefonos alkalmazásokat, s időközben a konzolos verzió is elbúcsúzott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.