Hirdetés

A Giphy szerint boomer és gáz vagy, ha GIF-eket használsz



|

A saját értéktelenségéről igyekszik meggyőzni a versenyhatóságot a Meta tulajdonában álló GIF-platform.

Hirdetés

Az akkor még Facebook, Inc. néven nyomuló Meta Platforms 2020-ban jelentette be a legnépszerűbb GIF-szolgáltató, a Giphy felvásárlását, amely azóta szervesen beépült a vállalat szolgáltatásaiba a Facebooktól a Messengeren át az Instagramig és a WhatsAppig.

A brit Verseny- és Piacfelügyelet (Competition and Markets Authority, CMA) vizsgálódni kezdett az összeolvadás miatt, és később arra jutott, hogy piactorzító lehet a 700 millió felhasználóval bíró GIF-platform bekebelezése, így végül a Giphy eladására kötelezte a Metát. A vállalatóriás fellebbezett a döntés ellen, a Versenyjogi Fellebbviteli Bíróság pedig júliusban megsemmisítette a CMA eredeti jelentését, ezért továbbra is megy a huzavona a felek között.

Hirdetés

A Meta és a Giphy most újult erővel igyekeznek bizonyítani, hogy nincs semmi látnivaló a 400 millió dolláros üzlet körül, amelyhez egy rendhagyó érvelést vetett be a GIF-platform: a szolgáltató lényegében azt szeretné elhitetni a hatóságokkal, hogy nem tekinthető fontos szereplőnek, mivel már csak a vénemberek használják.

"A GIF-használat általános csökkenésére utaló jelek vannak. A közösségi médiában a GIF-ekkel kapcsolatos piaci kommentárok és felhasználói vélemények azt mutatják, hogy a GIF-ek tartalomformátumként kimentek a divatból, különösen a fiatalabb felhasználók 'boomereknek valónak' és 'gáznak' nevezik őket."

- szúrja hátba a felhasználóit a Giphy hivatalos érvelése. A beadvány nem részletezi, hogy a Meta miért fizetett közel 163 milliárd forintnak megfelelő összeget egy ilyen divatjamúlt szolgáltatásért, pedig lehet, hogy a CMA is felteszi majd ezt a kérdést az érvelés mögötti logikát boncolgatva.

Annál is inkább, mivel a dokumentumból kiderül, hogy Zuckerbergék mellett más óriások is érdeklődtek a platform iránt, köztük az Apple-lel és az Amazonnal, ám ezekből a tárgyalásokból végül nem lett semmi.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.