Hirdetés

A Gmail felveszi a kesztyűt a kéretlen levelekkel



|

Új szabályokat vezet be a Google a spamelők ellen, és más szolgáltatókat is erre ösztönözne.

Hirdetés

A kéretlen levél, azaz spam nagyjából egyidős a lakossági elektronikus levelezéssel. Fő jellemzőik, hogy érdektelen, irreleváns információt, reklámot tartalmaznak, és egy időben akár több tíz- vagy százezer elektronikus postafiók tulajdonosának is elküldik. Ezek tartalma szerencsés esetben csak kéretlen reklám, de sajnos a nagyobb részük ártó szándékkal készült. Ilyenek az előlegkérő, piramisjátékra csalogató és nagy bevétellel kecsegtető, csaló, adathalász e-mailek.

A komolyabb szolgáltatók már jó ideje felvették a harcot ezekkel az ártányokkal, több-kevesebb sikerrel. A spam-szűrők működnek ugyan, de a kéretlen levelek szakértői még mindig megtalálják a módot terjesztésükre.

Hirdetés

A Gmail, habár eddig is sokat tett a kéretlen levelek özönének kordában tartására, további intézkedéseket foganatosít a jelenség visszaszorítására. Ennek érdekében egy sor új szigorítást vezet be a levélküldésre vonatkozóan a jövő év elejétől.

2024 január elsejétől aki nagy mennyiségben szeretne leveleket küldeni, annak hitelesítenie kell az adott levelet, minél könnyebbé tenni a leiratkozást és egy bizonyos küszöbérték alatt tartani az irányába érkező spam-jelentéseket. A változások minden "nagyüzemi" levelezőre vonatkozni fognak, aki naponta több mint 5000 levelet küld el gmailes címekre. A cég saját beszámolója szerint, eddig is szinte az összes kéretlen levelet kiszűrte az MI segítségével, naponta 15 milliárdot. 

A bevezetni tervezett szabályok a nyitott szemmel járóknak nem okozhatnak nagy meglepetést, már tavaly pedzegette a cég ezek bevezetését: tervben volt a küldő személyének hitelesítése megadott procedúra mentén, a spamjelentések küszöbérték alatt tartása, a könnyű leiratkozás biztosítása és a kérelem két napon belüli feldolgozása.

A 2024 elejétől érvényes új szabályozáshoz várhatóan más iparági szereplők is csatlakoznak. A Yahoo már be is jelentette ebbéli szándékát

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.