Hirdetés

A Google bekeményít: eltávolítja hirdetéseit a koronavírusról valótlanságot állító oldalakról



|

Továbbra is komoly küzdelem zajlik az álhírek és az összeesküvés-elméletek ellen, a Google pedig a pénztárcájukon keresztül csap le az ilyeneket terjesztő oldalakra.

Hirdetés

Az internetnek hála, még sosem találtak el ily könnyen a valótlan információk az emberekhez, így a konteók és álhírek virágkorukat élik. Persze a szektor legnagyobb szereplői próbálnak valamelyest küzdeni ezek ellen, de a koronavírus időszakában fokozott erőfeszítések szükségesek, ugyanis egy bugyuta összeesküvés elmélet akár emberéletekbe is kerülhet. A Google a reklámok eltávolítását találta a leghatékonyabb módszernek az álhírek elleni harcra, most pedig még szigorúbb lépéseket tesz.

Hirdetés

A vállalatot - több másikkal együtt - már bírálta a Global Disinformation Index nevű szervezet, amiért ugyan harcol a koronavírus-konteók ellen, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Google akkor úgy reagált, hogy megteszi a megfelelő lépéseket a károsnak ítélt oldalak ellen, emiatt a vádak alaptalanok. Most úgy tűnik, hogy mégis tudott egy kicsit szigorítani a szabályain, ezzel pedig komoly csapást mérhet az álhírek terjesztőire.

Mostantól minden Google hirdetés lekerül az olyan cikkek mellől, melyek nem csengenek egybe az elfogadott tudományos konszenzussal. Ezekbe beletartoznak a téves információk, és persze az olyan sületlen összeesküvés-elméletek is, minthogy a Bill Gates alkotta meg a koronavírust, vagy hogy az egész egy kínai biofegyver. Ezzel rengeteg bevételt vesznek el a kétes megbízhatóságú oldalaktól, amelyek üzemeltetői valószínűleg a későbbiekben kétszer is meggondolják, hogy érdekükben áll-e álhíreket lehozni a kattintásokért cserébe, ha nem jár értük pénz.

Augusztus 18-án lép életbe az új szabályozás, melynek következtében nem csak adott cikkek mellől, de teljes oldalakról is letilthatják az összes reklámot - ebben az esetben azért a weblap kap egy kis türelmi időt, mielőtt tiltólistára kerülne. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.