Hirdetés

A Google és az Oracle szervereit is leolvasztotta az európai hőhullám



|

Az adatközpontokban is súlyos gondokat okoz a rekkenő hőség.

Hirdetés

Példátlan hőhullám tombol Európában, ami különösen az Egyesült Királyságot sújtja, melynek otthonai egyáltalán nincsenek felkészülve az extrém magas hőmérsékletre. A szigetországban nemrég meg is dőlt a korábbi (38,7 Celsius-fokos) hőrekord, amikor kedden 40,3 Celsius-fokos forróságot regisztráltak a kelet-angliai Corningsbyben.

A tomboló hőség azonban nem csak az embereket és a természetet kínozza, hanem a technológiát is, súlyos gondokat okozva a kifejezetten hűtés-igényes  adatközpontok működésében.

Hirdetés

Elsőként a The Register számolt be róla, hogy az Oracle és a Google szerverei is megsínylették a történelmi hőhullámot. Az előbbi a dél-londoni adatközpontjában kényszerült leállítani az Oracle Cloudot kiszolgáló infrastruktúra egy részét, miután gondok adódtak a csúcsra járatott hűtésrendszerrel. A cég hivatalos oldala ugyan cikkünk írásakor már azt közölte, hogy sikerült leküzdeniük a fennakadást, a szóban forgó szerverre azonban továbbra is szolgáltatási zavarokat jelez a felület.  

A Google-nek pedig a a kettes számú nyugat-európai régióban (europe-west2) támadtak problémái a hűtéssel.

"Több felhőalapú terméknél is megugrott a hibaarány, késleltetések vagy a szolgáltatás elérhetetlensége tapasztalható a europe-west2 régióban.  Az europe-west2 zónának otthont adó épületek egyikében egy hűtéssel kapcsolatos hiba lépett fel, amely több felhőszolgáltatást is érint."

- áll Google Cloud Service Health oldalán, amely cikkünk írásakor már ugyancsak azt közölte, hogy elhárították a hűtésrendszer hibáját. Ezzel azonban még koránt sincs vége a történetnek, hiszen az adatközpontok számára továbbra is komoly kihívást jelent, hogy miként nézzenek szembe a későbbi, várhatóan még extrémebb hőhullámokkal. A Bloomberg kapcsolódó jelentése szerint a brit üzemeltetők egyelőre tehetetlenek, s jobb híján vízzel locsolják a szerverparkok épületeinek tetején található klímaberendezéseket.

Ami a hosszabb távú megoldásokat illeti, a legígéretesebbnek eddig a Microsoft kísérlete tűnik a víz alá helyezett Azure-szerverekkel, az Intel pedig egy energiatakarékos, ventilátormentes technológián dolgozik.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.