Hirdetés

A Google még nem döntött a kínai keresőmotorjáról



|

A Google ügyvezetője végre maga is beszélt a kínai keresőmotorról, a cégóriás azonban még nem döntött a fejlesztések folytatásáról.

Hirdetés

Több jelentés is foglalkozott már a Google azon tervével, amelynek keretében cenzúrázott keresőmotort dobna piacra Kínában. Hivatalos forrásból érkező konkrét adatok eddig nem voltak, azonban a politikusok maguk is aggodalmukat fejezték ki a Google irányába. 

Hirdetés

Egy San Franciscóban tartott konferencián azonban végre Sundar Pichai, a Google ügyvezetője is megszólalt a témával kapcsolatban. Az elmondása szerint a Google belső körökben teszteli, hogy egy keresőmotor hogyan felelhetne meg a kínai szabályozásoknak. A tesztek szerint a kérések több mint 99 százalékát normál módon szállítja a rendszer. Ez papíron jól hangzik, de ha számításba vesszük a több mint 800 millió kínai internetezőt, akkor egyértelmű, hogy rengeteg keresést megtagad a motor. 

A rengeteg felhasználó miatt azonban szeretne visszakerülni a kínai piacra a Google, ami 2010-ben adta fel a keresőszolgáltatását az országban. Akkor a Google és Kína nem értettek egyet a cenzúrával kapcsolatban. Mi változott azóta? Több mint 400 millió új internetező van Kínában. Ezt már a Google sem hagyhatja figyelmen kívül. 

Az amerikai kormány tagjai aggódnak, ahogyan a Google dolgozói és civil jogi aktivisták is. A kínai kormány szabályozásai miatt nem csak a szólásszabadság lenne korlátozva, de a felhasználók tiltott kereséseit is lekérhetnék. 

Az ígéretes tesztek ellenére Pichai szerint a fejlesztések korai szakaszában tartunk, és még nem is döntöttek annak folytatásáról. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.