Hirdetés

A Google megvillantotta Bardot, a ChatGPT riválisát



|

Máris tesztelik a keresőóriás új csodafegyverét.

Hirdetés

Rendkívül izgalmas folyamatok zajlanak a tech világban, mióta az OpenAI előrukkolt a mesterséges intelligenciára épülő ChatGPT chatbottal, a lenyűgöző szövegalkotási képességekkel bíró technológia ugyanis szabályos háborút robbantott ki a Microsoft és a Google között.

A több mint 100 millió felhasználónál járó platform népszerűségét látva a redmondiak 10 milliárd dollárt fektettek az OpenAI-ba, a ChatGPT így nemcsak a Bing keresőben, de más szolgáltatásaikban is fel fog bukkanni, amire a keresőpiaci dominanciáját féltő Google-nek is válaszolnia kellett.

Hirdetés

A vállalat az elmúlt napokban sietve be is harangozta, hogy február 8-án tart egy élő eseményt, amelyen a mesterséges intelligenciáról és a keresési élmény "intuitívabbá" tételéről lesz szó. A jelek szerint pedig a cég igyekszik a lehető legnagyobb figyelmet generálni, időközben ugyanis már a műsor előtt megvillantotta a ChatGPT jövőbeli ellenfelét.

A Google csodafegyverét Bardnak hívják, és a cég saját nagy nyelvi modelljére, a LaMDA-ra épül, amely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a GPT-3 nyelvi modelleken alapuló ChatGPT.

"A Bard arra törekszik, hogy a világ széles körű ismeretanyagát ötvözze a nagy nyelvi modelljeink erejével, intelligenciájával és kreativitásával. Az internetről származó információkból merít, hogy friss, magas színvonalú válaszokat adjon. A Bard lehet a kreativitás kibontakoztatója és a kíváncsiság ugródeszkája, segíthet például elmagyarázni a NASA James Webb űrteleszkópjának új felfedezéseit egy 9 éves gyereknek, vagy többet megtudni a futball jelenlegi legjobb csatárairól, majd gyakorlatokkal szolgálhat a készségek fejlesztéséhez."

- jellemzi a Google a sokoldalú technológiát, amelynek most kezdték el a zárt körű tesztelését, "megbízható" külső résztvevők bevonásával. A hírt Sundar Pichai, a vállalat vezérigazgatója is megosztotta, egy rövid videós anyagot is beágyazva az erről szóló Twitter-posztjába. Az itt megjelenő kép alapján a Bard hasonlóan működik, mint a ChatGPT: beírunk egy tetszőleges kérdést, az algoritmus pedig összefüggő, többsoros választ ad.

A Google emellett abba is bepillantást engedett, hogy miként integrálják majd a mesterséges intelligenciás funkciókat a keresőjükbe. Az alábbi képen a mobilos Google Search látható, ami egy szimpla keresési kifejezés helyett egy kérdést kapott arról, hogy zongorázni vagy gitározni könnyebb-e megtanulni, s hogy mennyi gyakorlásra van szükség az elsajátításukhoz. Az illusztráció alapján az "új" Google erre előbb egy generált szöveges választ ad, majd bedob néhány vonatkozó webes találatot is.

A további részletek a vállalat holnap esedékes, magyar idő szerint 14 óra 30 perckor kezdődő eseményén fognak kiderülni, de azt már most biztosra vehetjük, hogy a Microsoftnak komoly ellenállással kell számolnia, ha a ChatGPT hátán lovagolva próbál teret hódítani a Google-től.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.