Hirdetés

A Google mesterséges intelligenciája a fotóidba is bele fog piszkálni



|

Hasznos funkcióként reklámozzák, de kissé aggasztónak tűnik a keresőcég újítása.

Hirdetés

A tegnapi Google I/O 2023 fejlesztői fórum során olyan izgalmas technológiákat villantottak meg a szakmai közönség előtt, mint például a holografikus videokonferencia. Ez a lehetőség azonban még messze van attól, hogy tömegtermékké váljon.

A mesterséges intelligencia viszont már elérhető és létező valóság, amelynek mostanában egyébként is egyfajta aranykora zajlik a szemünk előtt. Bár a Google első nekifutásra csúnyán leégett a saját fejlesztésével, a most bemutatott fejlesztés mindenkit megnyugtathat, hogy azért Palo Altóban sem kóklerek dolgoznak.

Hirdetés

Az I/O 2023 során ugyanis bejelentették, hogy a Google Photos applikációba bekerül egy Magic Editor nevű szerkesztőfelület, amelynek hátterében mesterséges intelligencia dolgozik a fotóink felturbózásán.

Ez pedig egészen sok mindent jelent, a nyilvánvaló javításoktól - fényerő, kontraszt, szaturáció, stb. - olyan, egészen elképesztő módosításokig, amelyek már túllépnek a valóság határán.

A Google Magic Editor képszerkesztője etikai aggályokat is felvet (Fotó: Google)
A Google Magic Editor képszerkesztője etikai aggályokat is felvet (Fotó: Google)

A fenti képpáron jól látható, hogy a Magic Editor segítségével könyedén lehet majd mozgatni a képen látható objektumokat (léggömbök), de akár meg is lehet nyújtani azokat (pad), vagy épp a borús, felhős eget lehet egyetlen gombnyomásra bárányfelhős, napsütéses kék égboltra cserélni.

A Google-nek nem ez az első próbálkozása a mesterséges intelligencián alapuló képmanipulációval: a Magic Eraser segítségével már eddig is el lehetett tüntetni a fotókról az oda nem való tárgyakat, a Photo Unblur pedig a bemozdult, homályos képekből képes használható fotókat csinálni. A Magic Editor azonban ezen is túllép, hiszen olyan tartalmakat tud a képre varázsolni, amelyek sosem voltak ott.

Tény, hogy ezzel a megoldással az egyébként használhatatlan képekből is ki lehet hozni a maximumot, ugyanakkor a használata a képeket vagy szövegeket generáló mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos etikai aggályokat vet fel. Innentől ugyanis még kevésbé lehet majd bízni benne, hogy amit a fotókon látunk, a valóságot tükrözik.

A Magic Editor első körben bizonyos Google Pixel típusú készülékeken lesz elérhető még az idén, a folytatásról azonban egyelőre még nincs információ. A Google arra figyelmeztette a korai felhasználókat, hogy az első eredmények még felemásak lehetnek, ezért fontos lesz majd a visszajelzésük, ami alapján tovább tudják fejleszteni a technológiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.