Hirdetés

A Google Play-es vásárlások lehetősége is szünetel Oroszországban, de nem a Google miatt



|

Nem a Google szankciói miatt, de az Android alapértelmezett alkalmazásboltjában sem tudnak vásárolni az orosz felhasználók.

Hirdetés

Napról napra tovább bővül azoknak a gazdasági szereplőknek a köre, akik felfüggesztik a működésüket Oroszországban, az internet mögött álló infrastruktúrát szolgáltató vállalatok mellett különböző tartalomszolgáltatók is hoztak ilyen döntést nemrég. Az orosz-ukrán háború kapcsán egyre több korlátozás jelenik meg az orosz piacon a mobilos szektorban is, az eladásokat teljes mértékben felfüggesztő Apple mellett a már meglévő androidos készülékekről is elérhetetlen lett egy fontos funkció, igaz, ez eredetileg nem állt szándékában a Google-nek.

Hirdetés

Az Android operációs rendszer alapjait kifejlesztő, és a legnépszerűbb alkalmazásboltot üzemeltető Google arról adott tájékoztatást, hogy a Play Áruházon belül megszűnik a fizetős alkalmazások és előfizetések megvásárlásának lehetősége, illetve a szolgáltatáson keresztül bonyolított, alkalmazáson belüli vásárlásoké is. Ez nem a Google szankcióinak kibővítése, hanem arról van szó, hogy az Oroszországot sújtó banki korlátozások miatt nem biztosított, hogy az orosz felhasználók sikeresen tudjanak fizetni a választott termékekért és szolgáltatásokért, ezért korlátozzák a Play Áruházat.

Így a Google alkalmazásboltjának ingyenes tartalmai továbbra is beszerezhetők maradnak Oroszországból is, ahogy a korábban megvásárolt fizetős alkalmazásokat is le tudják újra tölteni az orosz ügyfelek. A korábban megkötött előfizetések a lejáratukig működnek, ezt követően pedig a következő megújításra egyelőre nem lesz lehetőség. A Google ezzel kapcsolatban két lehetőséget is ajánlott az Androidra is dolgozó fejlesztőknek, elmondásuk szerint vagy ideiglenesen ingyenessé tehetik az egyébként előfizetéshez kötött szolgáltatásaikat, vagy az előfizetés megújítása - és így a következő fizetés - esedékességét is eltolhatják, a Play Áruház feltételei szerint akár egy évig.

Ezt főleg azért is vetették fel, hogy olyan szolgáltatások, amik esetleg szerepet játszhatnak az orosz civil lakosság biztonságában, vagy a szabad információforrásokból történő tájékozódásukban, ne szenvedjenek kárt. Az utóbbi szempontot egyébként a végül a kivonulás mellett döntő Cogent Communications is felvetette döntése indoklásásnak kifejtésekor, ám ők úgy gondolták, az orosz nép független forrásokból történő tájékoztatásánál fontosabb, hogy ne használhassák a Cogent hálózatát államilag szponzorált kibertámadások indítására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.