Hirdetés

A Google szerint hamarosan hologramként fogunk kommunikálni egymással



|

Egy újabb hologram, ami lehetett volna egy email is...

Hirdetés

Komoly bejelentéscunamit zúdított a világra a Google az idei fejlesztői konferenciája, az I/O 2023 során. Ezek egyike pedig a már két éve bejelentett Project Starline-hoz kapcsolódik, amelyet hosszú hallgatás után piszkált meg ismét a keresőcég.

Bár a hologramos technológiák egyelőre a tech-demók szintjén rekedtek, a Google szerint komoly potenciál rejtőzik a területben. Ezen a ponton érdemes feleleveníteni, hogy a 2008-as amerikai választások során a CNN már kísérletezett a riporterek hologramjaival, a technológia azonban akkor még finoman szólva sem volt túl kifinomult, így az eredmény inkább röhejes volt.

Hirdetés

A Google Project Starline-ja azonban már egészen más világ, de az is igaz, hogy teljesen másra szolgál, mint a hírcsatorna botcsinálta próbálkozása, hogy feldobják vele a politikai hírműsorokat.

A megoldás, megjelenésében emlékeztet a Cisco Telepresence videokonferencia-asztalaihoz, azonban, az Engadget szerzőjének tapasztalatai szerint sokkal életszerűbbé teszi a szemtől szembeni kommunikációt.

Az előbbi megoldásnál ugyanis csak nagyméretű, enyhén hajlított képernyőkön jelentek meg a beszélgetés résztvevői, a Project Starline azonban egy speciális fülkébe épített, több kamerát alkalmazva létrehozza a beszélgető felek háromdimenziós modelljét. Ezeket pedig olyant ökéletesen jeleníti meg, hogy az felhasználónak valóban olyan érzése támad, mintha egy hús-vér emberrel nézne farkasszemet.

Cherlynn Low, az Engadget munkatársa arról számolt be, hogy a próbabeszélgetés közben szinte tökéletes volt annak az illúziója, amikor beszélgetőpartnere - Andrew Nartker, a Project Starline csapat vezetője - szemébe nézett, noha vele szemben nem volt felszerelve kamera.

A térbeli hatás annyira hatékony, hogy a beszélgetés során sokkal jobban érvényesültek a különféle nonverbális jelek, amelyektől élethűbbé vált a beszélgetés. Amikor pedig Nartker felemelt egy almát, az is annyira élethűen jelent meg a holografikus képen, hogy Low úgy érezte, szinte bármikor elvehetné beszélgetőtársa kezéből a gyümölcsöt.

Persze, mivel új technológiáról van szó, néhány gyerekbetegség még akadt, így a beszélgetés néha akadozott egy kicsit, ami a kép minőségére is hatással volt, ezt azonban Low a helyszínen elérhető gyenge minőségű wifi-kapcsolatnak tudta be.

A most bemutatott Project Starline beszélgetőfülkék egyébként már jóval kisebbek, mint a korábbi változatok, amelyek akár több szobát is elfoglaltak. A Google azt is bejelentette, hogy néhány tesztdarabot már kiküldött olyan partnereinek, mint a T-Mobile, a WeWork és a Salesforce, hogy a való világból származó visszajelzések alapján tudja tovább csiszolni a termékét.

Azt sajnos még nem közölték, hogy mikor terjedhet el a holografikus beszélgetés, így érdemes lesz majd figyelni a Google-ről szóló híreket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.