Hirdetés

A Google szerint már kínai hackerek is támadják az ukrán kormányt



|

A kínai hackerek állami támogatással próbálnak több információt szerezni az oroszokkal dúló háborúról.

Hirdetés

Negyedik hete tart az orosz-ukrán háború, melyben az Európai Unió és az Egyesült Államok egységesen Ukrajna mellé állt, Kína viszont igyekszik középen egyensúlyozni, és eddig nem ítélte el az orosz agressziót.

Hszi Csin-ping, az ország teljhatalmú vezetője pénteken telefonon egyeztetett az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel, a felek közti tárgyalások folytatását, a civil áldozatok elkerülését és a humanitárius válság megelőzését sürgetve. A Google viszont ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy kínai hackerek állami támogatással igyekeznek adatokat szerezni az ukrán kormányzati szervektől.

Hirdetés

Erre a keresőóriás fenyegetéseket elemző csoportja (Threat Analyst Group - TAG) figyelmeztetett, melynek mérnöke, Billy Leonard a Twitteren tárta fel, hogy a kínai néphadsereg és az ország hírszerzési szervei élénk érdeklődést mutatnak a háború iránt. A TAG az elmúlt hetekben azonosított egy kínai hackert, aki ukrán kormányzati szervezeteket támadott, erről pedig az érintetteket is értesítették.

Leonard az Intrusion Truth Twitter-fiók bejegyzésére reagált, mely szerint kínai hackerek legalább részben állami támogatású kibertámadásokat hajtanak végre Ukrajna ellen. Az Intrusion Truth egy titokzatos csoport, akik a kínai hátterű akciók leleplezésére specializálódtak. A beszámolót a TAG vezetője, Shane Huntley is megerősítette, aki szerint a háború nem csak az európai hackereket aktivizálta, de Kína is "keményen dolgozik" a háttérben.

A Google biztonsági elemzői nem először szólalnak meg a konfliktus kapcsán. Március 7-én egy blogbejegyzést is megosztottak, melyben azt írták, hogy az elmúlt 12 hónapban több száz, kormányzatilag támogatott kibertámadást észleltek Ukrajnában, többnyire az orosz katonai hírszerzés (GRU) részéről, ami persze a háború fényében cseppet sem meglepő.

Kína kapcsán sokan tartanak attól, hogy szuperhatalmi ambíciókat dédelgető ország végül nyíltan az oroszok oldalára áll, a Politico nemrég publikált jelentése szerint az EU tisztségviselői már azt is tudni vélik, hogy a kínai vezetés a katonai beavatkozást fontolgatja. Mások szerint viszont Kína számára kifejezetten kellemetlenné vált a konfliktus, mivel a világ egyik legnagyobb importőreként érzékenyen érinti az energiahordozók árának elszállása. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.