Hirdetés

A hackerek álma ez a hátizsák-számítógép



|

Újabb izgalmas projekt épült a Raspberry Pi köré.

Hirdetés

A 2012-ben piacra dobott Raspbperry miniszámítógépeket eredetileg ugyan kizárólag oktatási célokra tervezték, ám végül szélesebb körben is elterjedtek, hála a barkácsolni vágyó közönség rajongásának és kreatív ötleteinek.

Itt a PC World digitális hasábjain beszámoltunk már Raspberry-alapú Pokédexről, PS-játékokat futtató Game Boy Advancre-ről, egy futárrobotról és egy sci-fibe illő robotkarról is, most pedig egy egészen érdekes hátizsák-számítógép bukkant fel az interneten.

Hirdetés

Egész pontosan Davide Marchetti, vagyis bag.builds Instagramján, aki a hátitáskába épített konfigurációk mestereként igyekszik nevet szerezni magának. Marchetti frappánsan "kültéri hacktivitásokhoz való hordozható íróasztalként" jellemzi az alábbi képen látható művét, melynek lelke egy Raspberry Pi 4.

A képhez mellékelt leírás szerint a számítógépbe HDD és SSD tárhely, egy Linyksys WRT1900ACS és egy GL.iNet OpenWrt router, valamint egy 1-3 GHz-es antennával támogatott HackRF modul került. A nem mindennapi konfighoz egy dokkoló is jár Thunderbolt 4 és Thunderbolt NVMe bemenetekkel, az energiaellátásról pedig egy 250 Wh-s akkumulátor gondoskodik. Az összeállítás talán legtalálékonyabb része, hogy a hűtésről maga az anyatermészet gondoskodik: egyszerűen csak résnyire nyitva kell hagyni a hátizsákot.

Egy hozzászólónak válaszolva Marchetti azt írja, hogy már dolgozik egy weblapon, ahol részletesebb dokumentációval szolgál majd, valamint megvásárolhatóvá teszi az alap keretet és a teljesen összeszerelt táska-számítógépet is. A keret műszaki rajzát viszont megtartja magának, így az ihletet kapó ezermesterek kénytelenek lesznek a saját gógyijukra támaszkodni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.