Hirdetés

A Honda nagyon nagyot lépett önvezető autók terén



|

A Legend szedán az önvezetési technológia egy újabb szintjét veti be élesben.

Hirdetés

A Honda Japában mutatta be a világ első olyan járművét, amit 3-as szintű önvezetési rendszerrel vérteztek fel, írja többek közt a Reuters.

Legend szedánjának ebből a verziójából első körben mindössze 100 modellt dobnak a japán piacra, benne a Traffic Jam Pilot rendszerrel, ami bizonyos körülmények között képes automatizált vezetésre. Ez az ötszintes önvezetési rendszer középső lépcsőfoka - az első az asszisztensrendszerekkel támogatott, a második a részben automatizált vezetés, a négyes lenne a teljesen automatizált, az ötös szint pedig a tényleges önvezetés.

Hirdetés

A sofőr ezen önvezetési szint mellett már mással is foglalkozhat bizonyos szituációkban, például akkor, ha dugóban áll, ugyanakkor az autó előre jelzi (akár a biztonsági öv rezgésével), ha hús-vér emberhez kell átadnia az irányítást. Ha erre nem reagálunk, a jármű magától vészfékez fokozatosan, természetesen hang- és fényjelzéseket adva erről környezetünknek is.

A 3-as szintű Legend fogyasztói árát 11 millió jenben (kb. 31 millió forintban) határozták meg, a fent említett 100 modellnél többet e pillanatban nem terveznek legyártani vagy értékesíteni. 3-as önvezetési szintre amúgy az Audi szerint már saját A8-as szedánja is képes lett volna 2017-ben, csakhogy az ehhez szükséges engedélyek nélkül végül nem tudták bevezetni a technológiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.