Hirdetés

A Huawei egyik beszállítója megbünteti azt a dolgozóját, aki iPhone-t vesz

|

A Menpad a kínai vezetéstől függetlenül is igyekszik visszavágni Amerikának, ezért mindent megtesz, hogy kiszorítsa a régióból az iPhone-okat.

Hirdetés

Amerika és Kína viszonya nem éppen barátságos az utóbbi időben. A kereskedelmi háború mellett nagyban rontja a helyzetet a Huawei-ügy, vagyis, hogy Meng Wanzhou pénzügyi igazgatót (aki az alapító lánya is) letartóztatták, és továbbra is Kanadában tartják fogva (majd kiadhatják Amerikának az Iránnal szemben hozott szankciók megsértése miatt - a vizsgálatok szerint az igazgató része volt egy műveletnek, amelyben a globális bankrendszeren keresztül üzleteltek Iránnal, mindez pedig illegális). A legrosszabb esetben a Huawei amerikai exporttiltás alá is kerülhet, vagyis olyan rémálomba keveredhet, mint nem is olyan régen a ZTE, amelytől majdnem az Androidot is elvették. 

Hirdetés

Nemrég Kína külügyminiszter-helyettese megfenyegette Kanadát, hogy súlyos következményekre számíthat, ha nem engedi azonnal szabadon az igazgatót. Kína további válaszlépései attól függnek, hogy mit tesz Amerika. 

A kínai vezetéstől függetlenül azonban vannak, akik már most akcióba lendültek. A South China Morning Post szerint a kínai Menpad, amely LCD-kijelzők gyártásával foglalkozik, és a Huawei beszállítója, a maga módján már vissza is vágott Amerikának. 

A Menpad ugyanis éppen annyira bünteti meg a dolgozóit, ha azok Apple iPhone készüléket vásárolnak, mint amennyibe az almás telefon kerül. Ezzel szemben aki Huawei vagy ZTE készüléket vesz, annak a vételár 15 százalékát megtéríti a cég. 

A dolgozók és a kereskedők jutaléka egyébként duplázódik, ha Amerikába adnak el valamit. Az újításokat három évig kívánják érvényben tartani. 

Míg Amerika mindent megtesz, hogy meggyőzze a szövetségeseit arról, hogy a Huawei és a ZTE nemzetbiztonsági fenyegetés, addig a Huawei a hálózati eszközök legnagyobb beszállítója az egész világon, és eközben a második legnagyobb okostelefon-gyártó is. 

Frissítés: bár a cikkhez közvetlenül nem kapcsolódik, érdekesség, hogy a pénzügyi igazgatót 7,5 millió dolláros óvadék, útlevél, GPS-es nyomkövető viselése, állandó őrizet és rendszeres rendőri ellenőrzés mellett kiengedték. Donald Trump azonban azt mondta a Reutersnek, hogy beavatkozik az ügybe, ha az segít megállapodást kötni Kínával vagy pedig nemzetbiztonsági érdekeket szolgál. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.