Hirdetés

A Huawei még Android nélkül is talpon maradna



|

Nyugat-Európában hatalmas siker a P20 Pro, Amerikában viszont a Huawei ellen is vizsgálatot indított a kormány - gond egy szál se, a gyártó vésztartalékként fejleszti az Android riválisát.

Hirdetés

Bár a Huawei P20-as okostelefonjai csak nemrég vannak a piacon, a kínai gyártó már most elárulta, hogy a P20 Pro óriási sikernek bizonyult Nyugat-Európában. A tripla kamerás zászlóshajó a márka valaha volt legsikeresebb készüléke a régióban. A tavalyi P10 Plushoz mérten 316 százalékkal jobban pörgette fel az eladásokat a P20 Pro. 

Hirdetés

Mindez remek eredménynek számít, főleg, ha azt nézzük, hogy az okostelefonok eladásai stagnálnak, sőt Nyugat-Európában inkább csökkennek. A Huawei szerint a legnagyobb kereslet Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban mutatkozik a P20, a P20 Pro és a P20 Lite modellek iránt. 

Mi a helyzet Amerikával? Az ottani kormány azt mondta a felhasználóknak, hogy kerüljék el a Huawei eszközeit, mert lehet, hogy azokat kémkedésre használják, és, hogy a Huawei a kínai kormánnyal van kapcsolatban. Mindezek miatt a Huawei nem tudott betörni az amerikai piacra, a szolgáltatók kormányzati kényszer hatására kihátráltak a Mate 10 Pro mögül, de még a Best Buy is leszámolt a márkával. 

Amerika eredetileg 2012-ben vádolta meg kémkedéssel a Huaweit, amely a kormány szerint az amerikai emberekről és cégekről szivárogtat információkat a készülékein és a hálózati felszerelésén keresztül. A Huawei tagadta ezeket a vádakat, most viszont az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a vállalattal szemben, amiért az megszeghette Amerika Iránnal szemben felállított szankcióit. 

Az ügy azért jelentős, mert az amerikai kormány egy ilyen vizsgálat során döntött úgy, hogy a ZTE többé nem használhat amerikai hardvereket és szoftvereket - vagyis nem csak a Qualcomm alkatrészeinek int búcsút a ZTE, de úgy néz ki, hogy az Androidnak is. A Huawei hasonló nyomás alá kerülhet az amerikai kormány vizsgálata miatt, még akkor is, ha már kihátrált az amerikai piacról. Emiatt nem is olyan meglepő, hogy a kínai óriás dolgozik az Android riválisán

Azt nem tudni, hogy ha a Huaweit bűnösnek találják, akkor ugyanolyan büntetéseket szabnak-e ki rá, mint a ZTE-re. A South China Morning Post szerint azonban a Huawei az elmúlt 6 év során már a legrosszabb forgatókönyvre is felkészül. Emiatt készít saját operációs rendszert, ami okostelefonokon, táblagépeken és PC-ken is futhat, az Android és a Windows helyett. 

A Huawei azt mondja, hogy nem akarja kiadni a rendszert. A világ legnagyobb telekommunikációs eszközöket gyártó cégeként azonban bőven van erőforrása kifejleszteni az Android riválisát. A kérdés csak az, hogy ráharapnának-e a felhasználók. Az Android jelenleg az okostelefonok több mint 80 százalékán van rajta, a többi pedig iPhone, és iOS-t futtat. Manapság a "rivális" rendszerek (Windows 10 Mobile, Windows Phone, Tizen, Sailfish OS) piaci részesedése a 0,1 százalékot is alig éri el. 

Amennyiben a Huawei arra kényszerülne, hogy saját rendszerre álljon át, sok kihívás kerülne az útjába: alkalmazásboltra, jó felhasználói élményre, kreatív szoftverre lenne szükség a fejlesztők és a vásárlók átcsábításához. Emiatt érthető, hogy a Huawei nem is akar ilyesmivel próbálkozni. B-terve azonban van, ha beütne a legrosszabb. A Huawei számára pedig külön pozitívum, hogy nem függ az amerikai Qualcomm lapkáitól. Az utóbbi években a házon belül fejlesztett Kirin chipeket használja, amik egyes feladatokban még a legjobb Snapdragon lapkákat is lekörözik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.