Hirdetés

A japánok is elindultak a Hold felé



|

Sikeresen elhagyta a Földet a Japán űrügynökség holdszondája.

Hirdetés

Az elmúlt hetek során felgyorsultak az események a Hold körül, rövid időn belül ugyanis az orosz Luna-25 és az indiai Chandarayan-3 szonda is megpróbált leszállni az égitest déli féltekéjén, hogy felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtsenek a mindeddig érintetlen, fagyott vízben gazdagnak vélt területről.

A Luna-25 lezuhanása miatt ugyan végül csak az indiaiak programja járt sikerrel, most azonban a japánok is útnak indultak, hogy végrehajtsák az ország történetének első holdra szállását.

Hirdetés

A JAXA űrügynökség a élőben közvetítette a saját fejlesztésű HII-A rakéta kilövését, amely helyi idő szerint 8 óra 42 perckor emelkedett el a Tageshima Űrközpont talajáról, fedélzetén a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) holdszondával. A 120 kg tömegű szerkezet célja, hogy egy új technológia segítségével legfeljebb 100 méteres eltéréssel landoljon egy előre meghatározott ponton, amely jóval precízebb navigációt követel az ilyen műveleteknél általában jellemző 1 kilométeres "mozgástérnél".

Ha minden a tervek szerint halad, a Moon Snipernek is hívott küldetés három-négy hónapon belül állítja Hold körüli pályára a SLIM-et, amelyet követően további 4-6 hónapba telik majd a leszállási kísérlet előkészítése. A fő egység (Lunar Excursion Vechile 1, LEV-1) mellett a szonda egy másodlagos rovert (LEV 2) is visz magával, amely mindössze 250 gramm, és képes megváltoztatni a formáját, valamint "futni" a Hold felületén. A SLIM-misszió során gyűjtött tapasztalatok az emberes holdra szállást célzó Artemis-programban is hasznosulnak.

A LEV-2. Forrás: Jaxa
A LEV-2. Forrás: Jaxa

A tudományos szenzorokat és egy kisebb, másodlagos rovert is tartalmazó SLIM mellett a JAXA egy röntgenes asztronómiai műholdat is a világűrbe juttatott. A XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) a Hubble- és a James Webb-űrteleszkópokhoz hasonlóan odafentről fogja pásztázni a világmindenség távoli pontjait. A NASA-val partnerségben zajló program a világegyetem szerkezetének kialakulását, a galaxismagok kiáramlásait és a titokzatos sötét anyagot kutatja.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.