Hirdetés

A jelenleginél akár 50-szer gyorsabb 3D-s szervnyomtatási módszert fejlesztettek ki



|

Bámulatos videó mutatja, mennyivel gyorsabb lehet mostantól egy apróbb szintetikus végtag kinyomtatása.

Hirdetés

Többek közt a Buffalói Egyetem kutatóinak részvételével fejlesztettek ki új 3D-s szervnyomtatási technikát, ami az iparágban eddig megszokotthoz képest minimum 10-szer, de akár 50-szer gyorsabb, és ami ily módon a szervnyomtatást is gyorsabbá és hatékonyabbá teheti.

Az új módszer a sztereolitográfia és a hidrogélek alkalmazását vegyíti, precízen irányított fotopolimerizációval pedig immáron lehetővé vált a szervek szünet nélküli növekedéséért felelős hidrogéloldat szakadatlan, gyors adagolása is.

Hirdetés

A módszer egyelőre pár centiméteres modellek létrehozására alkalmas, jóllehet már most képes saját érhálózattal bíró sejtek nyomtatására, ami elengedhetetlen feltétele a valós méretű szervek készítésének is.

Az alábbi videó 150-szeres gyorsításban mutatja meg, hogy egy apróbb szintetikus kéz esetében, amit korábbi 3D nyomtatási eljárásokkal hat óra lett volna kinyomtatni, az új módszerrel ehhez mindössze 19 perc is elegendő:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.