Hirdetés

A Jupiternél hétszer nehezebb exobolygót fotózott a James Webb űrtávcső



|

Ez az első alkalom, hogy a JWST lencsevégre kapott egy Naprendszeren kívüli bolygót.

Hirdetés

A nyolc hónapja szolgálatba állított James Webb űrtávcső (James Webb Space Telescope, JWST) első, lenyűgöző felvételét még júliusban csodálhatta meg a világ, azóta pedig a NASA folyamatosan közli az újabb és újabb, infravörös technológiával rögzített lélegzetelállító képeket.

Az USA, az EU és Kanada összefogásával kifejlesztett JWST a valaha készült legnagyobb teljesítményű űrtávcső, amely a csillagászok reményei szerint a nagy hatótávolságának köszönhetően értékes adatokkal szolgál majd a világűr kialakulásáról és a Naprendszeren kívüli bolygókról, vagyis az exobolygókról.

Hirdetés

Egy tudósokból álló csapat Sasha Hinkley asztrofizikus vezetésével nemrég egy ilyen égitestet örökített meg, elkészítve ezzel James Webb űrtávcső első, exobolygóról lőtt fotóját. Az alany a Földtől 385 millió kilométerre található HIP 65426b, amelyről 2017-ben már láthattunk egy felvételt a chilei SPHERE optikai rendszer jóvoltából.

A JWST-vel készült képek azonban jóval több adattal szolgálnak, így a tudósok rögzítettek is néhány fontos felfedezést. Az egyik ilyen, hogy a bolygót korábban 10-szer nehezebbnek gondolták a Jupiternél, de az új felvételek révén sikerült 7-re pontosítani az arányt.  A csapat továbbá a HIP 65426b átmérőjét is megbecsülte, a Jupiter átmérőjének 1,4-szeresére saccolva az értéket.

A képeken ugyan nem vehető ki az óriásbolygó felülete, de Beth Biller, a kutatás társvezetője szerint a gigász a Jupiterhez hasonló "sávos" megjelenéssel bírhat, amelyet a légkör hőmérsékletének és összetételének változásai alakítottak ki, és örvények okozta foltok szabdalhatnak.

A HIP 65426b egyébként egészen biztosan nem lakható, felszínén ugyanis 900 Celsius-fok körüli hőmérséklet uralkodik, ami nagyjából egy gyertyalángéhoz hasonló. Jelenlegi tudásunk alapján az exobolygó kifejezetten fiatal, mindössze 14 millió évvel ezelőtt keletkezett, és 630 évig tart, míg megkerüli a csillagát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.