Hirdetés

A kínaiak új drónja érdekes újítással játssza ki a légvédelmi rendszereket



|

A több autonóm darabból egésszé összeálló jármű megalkotásához a juharmag szerkezete adta az ötletet.

Hirdetés

A világ átalakulóban van, aminek egyik fontos eleme, hogy ismét fellángoltak az évtizedek óta elfeledettnek hitt hidegháborús mechanizmusok. Habár az Ukrajna területén zajló háború még nem terjedt ki Európa más területeire, egyesek úgy gondolják, hogy érdemes erre időben felkészülni.

Ennek a hadsereg felkészítésén és mozgósításán felül van még egy fontos sarokpontja, ez pedig a tudomány vívmányainak felhasználása a fegyverkezésben. Világszerte mindig is zajlott ez a folyamat innovációk egész sorát vonva be a hadiipar újításaiba, de napjaink eseményei ismét felgyorsították ezeket a folyamatokat, mint korábban már annyiszor a történelem során.

Kína ugyan közvetlenül nem érintett a jelenlegi történésekben, de ahhoz, hogy megőrizze évtizedek óta tartó helyzeti előnyét, és egy jövőbeni Tajvan elleni műveletre is készen álljon, nem maradhat passzív túl sokáig.

Hirdetés

Ahogy arról egy mértékadó orgánum, a South China Morning Post beszámolt, egy olyan új eszközt fejlesztett ki a távol-keleti ország hadipara, ami a jövőben helyzeti előnyt hozhat nekik egy ellenséges ország légtérvédelmének támadása során. A kínai Nankingi Repülési és Űrhajózási Egyetem tudósa, Si Csevej egy formabontó repülő eszközt mutatott be.

Az úgynevezett moduláris drón segítségével Kína végleg átformálhatja azt, amit eddig a légi hadviselésről gondoltunk. A repülő szerkezet képes egy manőver kellős közepén szétválni kettő, három vagy akár hat önállóan repülni képes darabra, ami a feltételezések szerint nagymértékben alkalmas a védelmi rendszerek megtévesztésére, túlterhelésére.

A magukban is repképes daraboknak önálló propellerek biztosítják a helyváltoztatást, aminek segítségével felderítési, követési és támadási feladatokra is bevethetők. A tesztek során a moduláris drón akár kétszer nagyobb távolságot képes megtenni hagyományos társainál, és darabjainak szétválásuk után is 40 százalékkal magasabb volt a hatékonyságuk, mint más hasonló célú eszközöknek.

A szerkezet fejlesztői csapatában dolgozók a készítés folyamata során a juharmag szerkezetéből vettek ötleteket. A drónnak van egy a sziklevélhez hasonló szárnya, ami lehetővé teszi a lebegést a szerkezet számára szeles időben is, és magasabbra is tud ezáltal emelkedni.

Az első tesztek - épp ezért - egy szélcsatornában zajlottak. A megfigyelés eredményeit használták fel a dizájn megtervezésénél, hogy minél hatékonyabb legyen helyváltoztatás tekintetében. A találmány egyetlen komoly gyengesége az átlagostól elmaradó repülési sebességben rejlik, de mindez a speciális funkció tekintetében nem feltétlenül jelent hátrányt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.