Hirdetés

A klímaváltozás az időmérést is a feje tetejére állíthatja



|

A sarki jég olvadása miatt át kell gondolnunk, hogyan számítjuk az időt.

Hirdetés

Ezen a ponton jó eséllyel mindenki kívülről fújja a globális felmelegedés katasztrofális következményeit a szélsőséges időjárási jelenségektől az óriási erdőtüzeken át a sarki jég következtében megemelkedő vízszintig, egy friss tanulmány viszont egy olyan szempontra is rámutat, ami kevésbé ismert.

Az IFL Science beszámolója alapján ugyanis Duncan Carr Agnew, a Scripps Oceanográfiai Intézet geofizikusa úgy véli, hogy a klímaváltozás miatt elolvadó sarki jégtakarók végső soron az időmérésben is változásokhoz vezetnek, ami súlyos problémákat okozhat az emberiségnek.

A földi időmérés az 1961 óta használatos egyezményes koordinált világidőn (UTC) alapul, amit világszerte mintegy 450 nagy pontosságú atomóra alapján határoznak meg, ez azonban enyhén eltér a bolygónk forgásához viszonyított csillagászati időtől, amely pár ezredmásodperccel hosszabb napokból áll. Hogy az UTC ezt utolérje, néhány évente ún. szökőmásodperceket ad az atomórák alapján meghatározott időhöz.

Hirdetés

Carr itt olvasható tanulmánya viszont azt állítja, hogy a sarki jég olvadása oly mértékben befolyásolja a bolygó alakját és lassítja a szögsebességét, hogy emiatt 2029-ben az időmérés történetében először negatív másodperceket kell majd adni a koordinált világidőhöz. Szerinte a folyamat máris érezteti a hatását, mivel a Föld folyékony magjában bekövetkezett változások már 2026-ban indokolttá tették volna ezt, ám a jégsapkák eltűnése három évvel kitolta az eseményt.

A gond pedig az, hogy valójában senki sem tudja, milyen következményekkel járhat a negatív szökőmásodperc bevezetése. A legrosszabb esetben a művelet akár hasonló zavarokat is okozhat, mint amelyektől az Y2K hisztéria során tartott az emberiség: ez az ezredforduló idején zajlott, amikor sokan azzal riogattak, hogy az új dátumformátumra váltó számítógépek teljesen megbolondulnak, például banki adatok millióit törölve vagy akár nukleáris fegyvereket is elindítva.

A Y2K-katasztrófa végül nem következett be, és jó eséllyel a negatív szökőmásodpercek miatt sem fog lángba borulni a világ, de biztos válaszuk még a tudósoknak sincs. Dr. Patrizia Tavella, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal Időmérési Osztályának igazgatója Carr tanulmányát kommentálva arról ír, hogy a meteorológusok világszerte figyelemmel kísérik a problémáról kibontakozó vitát, a céljuk pedig minden felesleges kockázat elkerülése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.