Hirdetés

A közösségi oldalak szétszakítják a társadalmunkat



|

A Facebook egyik korábbi vezetője szerint az emberek nem társalognak, nincs közöttük együttműködés, jellemző azonban a bizalmatlanság és a hamis információk áradata.

Hirdetés

Bár az elmúlt néhány évben többször hallottunk olyan jelentésekről, amelyek szerint a Facebook és más közösségi oldalak veszélyt jelentenek az emberek lelki egészségére, a szakértők véleménye egyre élesebb. Most pedig a Facebook egyik korábbi vezéralakja is megszólalt: szerinte a közösségi oldalak nagy kárt okoznak a társadalmunkban. 

Hirdetés

Chamath Palihapitiya még 2007-ben csatlakozott a Facebookhoz, majd a növekedésért felelős alelnökeként tevékenykedett. Most azt mondja, hogy bűntudata van, amiért segített létrehozni ezt a céget. Szerinte olyan eszközöket alkottak, amelyek darabjaira bontják a társadalmat és annak működését. Egy előadáson azt tanácsolta, hogy tartsunk tartós szünetet a közösségi média használatában. 

Palihapitiya nem csak a Facebookot kritizálja, hanem az egész online közösségi hálót. Szerinte a rövid távú izgalmak, amelyeket a visszajelzések okoznak, tönkreteszik a társadalom működését. Itt értelemszerűen a lájkokra és egyéb visszajelzésekre gondolt. Hozzátette, hogy az emberek nem beszélgetnek egymással, nincs közöttük együttműködés, ellenben jellemző a bizalmatlanság és a hamis információk áradata. Azt is leszögezte, hogy ez nem csak Amerikát érinti, hanem az egész világra jellemző. 

Megemlítette azt a példát is, amikor egy indiai hoax miatt több ártatlan embert meglincseltek. Emiatt aztán nem nehéz elképzelni, hogy milyen könnyű befolyásolni a tömegeket, vagy elérni egy-egy célt. 

Ő maga egyébként a lehető legkevesebbet használja a Facebookot, a gyerekei számára pedig "nem engedi használni azt a sz*rt", mint fogalmazott. 

Nem is olyan régen hasonló véleményeket osztott meg több korábbi korai Facebook-vezető vagy -befektető, úgy mint Sean Parker és Antonio Garcia-Martinez. 

Palihapitiya szerint egyébként a Szilícium-völgy kockázati tőkebefektetői rendszerével alapvető gondok vannak, a befektetők ugyanis vacak, haszontalan és idióta cégekbe öntik a pénzt, és nem foglalkoznak a valós problémákkal, klímaváltozással, betegségekkel. Az ő saját befektetőcége az egészségügyre és az oktatásra koncentrál. 

Beszélt továbbá arról is, hogy bár a tech befektetők hatalmasnak tűnnek, a hatalmukat a szerencsének köszönhetik, és nem a tudásuknak - ezt azonban senki nem akarja bevallani. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.