Hirdetés

A kriptobányászat részleges tiltását kérik svéd hatóságok



|

A nagy energiaigényű proof of work kriptovaluták bányászatának a teljes EU-ra vonatkozó tiltását sürgetik az északi ország szakemberei.

Hirdetés

Ugyan sokunknak a globális chiphiányt súlyosbító hatásai miatt nem olyan szimpatikusak a kriptovaluták bányászatára épülő vállalkozások, komoly aggodalomra ad okot a technológia energiaigénye is. Erre hivatkozva hívta fel a Svéd Pénzügyi Felügyeleti Hatóság és a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség saját országuk és az Európai Unió vezetőinek figyelmét, hogy vezessenek be korlátozásokat a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Hirdetés

Erik Thedéen és Björn Risinger, a svéd pénzügyi és környezetvédelmi szervek vezetői egy nyílt levélben jelezték, hogy 2021. áprilisa és augusztusa között, azaz mindössze négy hónap alatt többszörösére nőtt a kriptovaluták bányászására fordított energia mennyisége Svédországban, és mára kétszázezer átlagos háztartás fogyasztásának megfelelő áramot vesz fel az iparág. Ez egybecseng azzal a jelenséggel, amit például a szintén alacsony energiaárakkal rendelkező Kazahsztánban figyeltek meg a Kínában bevezetett, a kriptobányászatot korlátozó intézkedéseket követően. Ám Észak-Európában annyival jobb a helyzet, hogy elterjedt a megújuló energiaforrások használata.

A két szakember ezért azt kéri, hogy a nagy számítási kapacitást, és így rendkívül sok energiát igénylő proof of work alapú (azaz amikor a tranzakciók hitelesítése bonyolult matematikai műveletek megoldásával történik) kriptovaluták bányászatát tiltsák be az Európai Unió területén. Emellett a hazai hatóságoktól azt kérték, "állítsák meg" az új vállalkozások alapítását, amik kriptobányászattal foglalkoznak. Továbbá azt is kérik, tiltsák meg, hogy a kriptovalutákkal kereskedő, vagy azokba fektető pénzügyi cégek azt állítsák magukról, hogy környezetvédelmi szempontból fenntarthatók - a szakértők szerint ugyanis ez a kriptovaluták bányászati módja miatt egyszerűen nem lehetséges.

Ugyan a fejlesztői bejelentették, hogy az Ethereum bányászata kapcsán 2022-ben átállnak majd egy kevésbé energiaigényes metódusra, jelenleg a két legnagyobb értékű valuta, tehát a Bitcoin és az Ethereum is a proof of work módszert használja. Thedéen and Risinger szerint pedig a Svédországban termelt megújuló energiának jobb felhasználási módjai is lennének, mint a kriptoipar kiszolgálása.

"Jelenleg egy közepes méretű elektromos autót 1,8 millió kilométeren át vezethetnénk azzal az energiamennyiséggel, ami egyetlen Bitcoin kibányászásához szükséges. Ez negyvennégy kört jelent a bolygó körül. Naponta kilencszáz Bitcoint bányásznak ki. Ez nem észszerű felhasználása a megújuló energiánknak"

- áll a nyílt levélben.

Az energiafelhasználás szempontjából lehet, hogy elkerülhetetlen lesz valamilyen hasonló szabályozás, ám egyelőre nehéz megjósolni, mekkora esélye lehet annak, hogy ez megvalósuljon. Emellett a kiemelkedően magas videokártya árak is maradnak egyelőre, a piacvezető gyártó szerint pedig jövőre sem valószínű, hogy javul a helyzet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.