Hirdetés

A kutatók szerint a genetika is szerepet játszhat az öngyilkosságokban



|

Egy nagyszabású projekt során a kutatók több mint 20 olyan gént azonosítottak, amelyeknek közük lehet az öngyilkosságokhoz.

Hirdetés

A Utah-i Egyetem mentális egészségre koncentráló kutatóintézetének tudósai úgy érezték, hogy a legújabb tanulmányukkal segíthetnek felderíteni az öngyilkosságok hátterében álló egyéb, eddig kevésbé ismert okokat. Az eredményeik szerint ugyanis az öngyilkosságra való hajlamosságot a genetika is nagyban befolyásolhatja. 

Az American Journal of Psychiatry folyóiratban közzétett beszámolójuk alapján több mint 20 olyan gén létezik, amely szerepet játszhat az öngyilkosságban. 

Hirdetés

A kutatás során genetikai kapcsolatot találtak az öngyilkossághoz kapcsolódó betegségekkel és viselkedési zavarokkal (mint például bipoláris zavar, skizofrénia és autizmus). A tudósok meggyőződése, hogy az öngyilkossági hajlam részben örökölhető, és környezeti hatásoktól függetlenül (magány, pénzügyi nehézségek, gyermekkori traumák) is jelentkezhet egy-egy generációban. Douglas Gray gyermekpszichiáter szerint az emberek meglepődnek, amikor azt hallják, hogy ezt 45-55 százalékban a genetika okozhatja. 

A szakemberek 3413 életének önkezével véget vetett személy mintái alapján DNS-változatok millióit elemezték, a legnagyobbat ebben a témában. Kitértek az elhunytak mentális betegségeire, és több mint 14 ezer, más államban és nem öngyilkosságban elhunyt ember DNS-ét is bevették a vizsgálatba. A 22 gén azonosítása mellett arra jöttek még rá, hogy az öngyilkosoknál jellemző volt a skizofrénia és a súlyos depresszió, és a felszínt nézve általában különböző események láncolata vezetett a tragédiákhoz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.