Hirdetés

A LED-es világítás súlyos mellékhatásai



|

Az egyre olcsóbb és tartósabb LED-eknek hála már mindent megvilágítunk, ennek azonban egyre nagyobb ára és több mellékhatása van.

Hirdetés

Világszerte nőtt a fényszennyezés mértéke, mivel egyre nagyobb teret hódítanak az energiatakarékos LED-es fényforrások és izzók. Persze a probléma nem a LED-ekkel van, hanem azzal a ténnyel, hogy a Föld egyre világosabb, és olyan helyeket is megvilágítunk, amelyeket korábban sosem. 

Hirdetés

Mindennek nagy ára van a környezetre nézve. A legújabb felfedezéseket a Science Advancesben publikálták, és arra jutottak, hogy 2012 és 2016 között évente 2,2 százalékkal több és több szabadtéri területet világítanak meg mesterségesen. 

A legnagyobb ütemben Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában nő a fényszennyezés. Miközben a háborús övezetekben visszaesés tapasztalható, addig Nyugat-Európában és Amerikában nem volt nagy változás, bár ezek eleve a világ legvilágosabb területei. A gond viszont az, hogy olyan helyeket és dolgokat világítunk ki és meg, amire korábban nem is gondoltunk: parkban lévő bicikliutat vagy éppen városon kívüli útszakaszokat. 

A környezetvédelmi aggályok miatt hosszú életű LED-es világításra tértünk át (a legtöbb helyen), most viszont a túl nagy fényszennyezés a probléma, ami sok gondot okoz. A mesterséges fénykibocsátás a jövőben még nagyobb lesz, ezzel pedig egyre kevesebb hely marad a Földön, ahol természetes nappali és éjjeli fényciklus tapasztalható (vagy láthatóak a csillagok...). Ez aggasztó, ugyanis a fényszennyezés veszélyezteti az éjjeli állatokat, a növényeket és a mikroorganizmusokat, továbbá egyre jobban kitisztul az orvosok előtt, hogy az emberi egészségre is káros hatással van. 

A biológiai óránk mellett az alvási szokásainkat is erősen befolyásolják a fényforrások. A túl kevés vagy rossz minőségű alvás pedig számos egészségügyi problémát okoz: depressziót és magas vérnyomást, cukorbetegséget említenek a leggyakrabban. 

A szakértők szerint rengeteg ember használja éjszaka ezeket a fényeket anélkül, hogy belegondolna, milyen ára van mindennek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.