Hirdetés

A legjobb böngészők okostelefonra



|

Vajon más szempontok érvényesülnek akkor, ha nem asztali gépre, hanem mobilra keresünk böngészőt? Utánajártunk.

Hirdetés

Ha már korábban az asztali böngészőket teszteltük, akkor felmerül a kérdés, hogy mi szükség lehet telefonos szoftvertesztre, de hiába mondanak mindenfélét a fejlesztők, a mobil egy egészen más világ. Habár ez a szegmens került a második helyre a sorban, a statisztika alapján mégis ez a fontosabb: a webes látogatások 55-60 százaléka ma már mobileszközről történik. Érdekes egyébként, hogy a mobil elsősorban az okostelefont jelenti, a kategórián belül a direkt tartalomfogyasztásra kitalált tabletek részaránya mindössze 5 százalék körüli.

Ha olvastad a tesztünket korábban, akkor a mostani versenyzők sem lesznek ismeretlenek: a Chrome, az Edge, a Firefox, az Opera és a Safari alkotják a kemény magot. Részben azért, mert ez az ötösfogat lefedi a piac 90 százalékát, részben pedig mert a böngészők sok olyan extra szolgáltatást kínálnak, amely csak akkor működik, ha asztali PC-n is ugyanazt a programot használod.

Hirdetés

Tesztünk hatodik szereplője kakukktojás: a Samsung Internetet is beválogattuk, amit ugyan csak Androidon és jó eséllyel csak samsungosok használnak, mégis stabilan őrzi harmadik helyét és 5 százalék körüli piaci részesedését. Az talán nem meglepő, hogy a mobilok népszerűségi listájának első helyén is a Chrome áll (68%), tekintve viszont, hogy az iPhone-ok sokkal népszerűbbek, mint a MacBookok, a Safari részaránya is nagyobb, 24 százalékra rúg. Főleg Androidra rengetegféle böngésző készül, de olyan, amelyik igazán jól használható, és nincs semmi komoly hátránya, csak kevés van.

A tesztben szereplő böngészők közül négy a Blink/Chromium motort használja, így tudásban, sebességben és kompatibilitásban ezúttal sem számíthatunk túlságosan nagy szórásra - izgalmasnak most is inkább az egyedi tulajdonságok ígérkeznek, és persze az, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy a tevékenységeinket összehangoljuk a mobil- és asztali böngészőben. Vagy akár arra, hogy az egyik eszközön elkezdett munkát átvigyük a másik készülékre.

Természetesen kiemelt figyelmet fordítottunk arra is, hogy a mobilon fontos extra szolgáltatások megvannak-e, így például a sötét mód vagy az adattömörítés kiemelt szerepet élvez.

Csakúgy, mint az energiatakarékos működés vagy az, hogy a forgalmat VPN segítségével el tudjuk-e rejteni a kíváncsi szemek elől - a VPN mobilon elsősorban akkor számít, ha Wi-Fi-hálózatra csatlakozunk, és úgy netezünk.

A cikk készítése során a böngészőket Android OS-en teszteltük; amely programnak van iOS-en futó verziója is, ott a tudás és a szolgáltatások legfeljebb minimális mértékben térhetnek el. Ami viszont biztosan más, az a motor, mivel az Apple előírásai alapján csupán a WebKit-alapokat lehet használni.

Különvélemény: Generációs eltérések

A helyzet az, hogy az asztali és a mobilböngészők közül egyiket nem feltétlenül tudása alapján, hanem inkább megszokás alapján választjuk ki. A "harmincpluszos" korosztály számára még mindig a PC az elsődleges, így adja magát, hogy az ott bevált böngésző kerül fel a mobilra is, míg a fiatalabbak telefonon interneteznek - gyakran úgy, hogy mellette PC-t egyáltalán nem is használnak. Teljesen egyértelmű, hogy aki számítógépet és mobilt is használ egymás mellett, annak célszerű ugyanazt a programot igénybe vennie, mert az eszközök közötti szinkronizáció tényleg hasznos. Ha arra nem is vágyunk, hogy a megnyitott füleket tologathassuk ide-oda, sokszor nagyon jól jön, hogy a könyvjelzőket bárhol elérjük, vagy hogy a PC-n bepötyögött jelszó mobilon is megjelenik. A statisztika azt mutatja egyébként, hogy bár rengeteg az alternatíva, a Chrome, a Safari, a Samsung Internet és az Opera mindent visznek, az 1 százalékos küszöböt rajtuk kívül másnak, így a Firefoxnak és az Edge-nek sem sikerül tartósan megugrania.

Chrome (Google)

Támogatott operációs rendszer: Android, iOS

+ spórol az adatokkal, kiválóan szinkronizálható az asztali Chrome-mal
- bővítmények nincsenek, néha belassul

Aligha kell bemutatni bárkinek is a Chrome-ot. Mivel a Google kötelezően előírja telepítését az összes, Android rendszert használó telefonra, jelentős előnyben van, de szerencsére nem ül a vállalat a babérjain, és folyamatosan fejleszti az alkalmazást. Az egyik legutóbbi látványos változtatás, hogy a weboldalakat csoportba rendezhetjük, az egy-egy csoporton belül megnyitott site-okra pedig a képernyő alsó részén megjelenő ikonok segítségével válthatunk. Ez a rendszer főleg magas képernyővel rendelkező mobilokon hasznos, mivel a másik módszer a gyors váltásra (simítás jobbra-balra a címsoron) egy kézzel tartott készüléken nehezen lenne kivitelezhető.

Az asztali és a mobilverzió között gyakorlatilag mindent szinkronizálhatunk: a megnyitott füleket egyetlen kattintással a telefonra küldhetjük, a könyvjelzők is automatikusan frissülnek. Nagyon hasznos, hogy egyedileg be lehet állítani, mit szeretnénk szinkronizálni a hétféle adattípusból. Az elmentett weboldalakat viszont nem ömlesztve tárolja a Google: asztali gépen a mobilon hozzáadott, mobilon pedig az asztali gépen hozzáadott könyvjelzők kerülnek külön mappába. Ez nem feltétlenül gond, hiszen egyfajta alapvető rendezettséget nyújt.

A mobilos extrák közül a sötét és a Lite-módot érdemes kiemelni. Utóbbi a Google szerverein keresztül tömörítve tölti le a weboldalakat, így 50-60 százalékkal csökkenthetjük a böngészés közben generált adatforgalmunkat. Bővítmények viszont nincsenek.

Edge (Microsoft)

Támogatott operációs rendszer: Android, iOS

+ rengeteg beállítás, olvasás mód és hirdetésblokkoló
- nincsenek bővítmények, a beállítások kevésbé áttekinthetők

Véleményünk szerint az Edge a legjobb böngészővé nőtte ki magát PC-n - és Androidon sincs vele különösebb probléma a Chromium motorra átállást követően. Sőt, tekintettel arra, hogy a Microsoft a Blink motort használja a kezdetektől fogva, az Androidon működő Edge igazából mindig rendben volt. Ha használjuk a Microsoft-fiókot, akkor a mobilos változat tökéletes kiegészítője az asztali verziónak, hiszen nemcsak az adatokat lehet szinkronizálni az eszközök között, hanem akár arra is van lehetőség, hogy egy megnyitott fület átküldjünk mobilról a számítógépre.

Ez a böngésző sem támogatja a bővítményeket, a fontosabb funkciókat azonban így sem kell nélkülözni. Van például rendesen működő, beépített hirdetésblokkoló és jelszókezelő is. A jogosultságok és az adatgyűjtési beállítások kezelése egyszerű, és akár weboldalanként is korlátozhatók a hozzáférések, ha a címsorban az infógombra kattintunk. Az Edge segítségével a nyomkövetés is letiltható.

Az interfész szerintünk vegyes képet mutat: a kezelők lent vannak, ami pluszpont, a menü viszont a maga ikonos kialakításával nem igazán átlátható. A fontos mobilos funkciók közül az adattakarékos betöltés és a VPN hiányzik, sötét mód viszont van, nem kell nélkülöznünk az olvasásüzemmódot sem. A Microsoft integrálta a szoftvert a szülőifelügyelet-platformba is, így aki a Family Safetyt (Családbiztonság) használja a gyermekek biztonsága érdekében, annak az Edge nem egy opció, hanem szinte kötelező választás.

Firefox (Mozilla)

Támogatott operációs rendszer: Android, iOS

+ személyes adatok védelme, az oldalak gyűjteményekbe rendezése
- a VPN hasznos extra, de sajnos fizetős

Logikus választás mindenkinek a Firefox, aki asztali számítógépen is a Mozilla programját nyüstöli. Noha az asztali és a mobilverzió is teljes értékűen működik felhasználói fiók nélkül, a programok egymás között "beszélgetni", adatot szinkronizálni csak akkor tudnak, ha készítünk magunknak egy Mozilla-fiókot, és mindkét platformon bejelentkezünk. A Firefox egyike azoknak a böngészőknek, amelyek nem a Google motorját használják; a GeckoView azonban a sebessége alapján nem okoz csalódást, és nagyobb kompatibilitási gondokra sem kell számítani.

A kezelőfelület jól átgondolt, emellett bizonyos keretek között személyre is szabható. A nyitóképernyőre például szabadon leszúrhatunk weboldalakat, az eszköztár pedig fent és lent is elhelyezhető címsorral együtt, hogy az egykezes használat tényleg semmilyen akadályba ne ütközzön. Az elmentett weboldalakat Gyűjteményekbe rendezhetjük, ami remek lehetőség akár téma szerinti csoportosításra is.

A böngésző - csakúgy, mint az asztali verzió - az átlagosnál nagyobb védelmet nyújt a személyes adatok számára (kérhetjük például az előzmények és a cache törlését minden kilépésnél), és van VPN is. Utóbbi csak akkor használható, ha előfizetünk erre a szolgáltatásra, cserébe viszont nemcsak a böngészőt védi. Aki teljesen szeretne elbújni a kíváncsi szemek elől, annak a Firefox Focus verzióját ajánljuk inkább, még úgy is, hogy a nagyobb adatbiztonság érdekében egyes funkciók nem működnek.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik további böngészőkkel és a teszt eredményével!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.