Hirdetés

A Linkin Park zenekar miatt tűnt el Donald Trump tweetje



|

A Linkin Park menedzsmentje egyből jelzett a Twitter illetékeseinek egy kampányvideó miatt, amelyben az ő zenéjük szólt.

Hirdetés

Donald Trump Twitteren folytatott tevékenységét maga a platform kezdte el szűrni, ez pedig nemrég odáig vezetett, hogy az amerikai elnök egy olyan szigorú szabályozási rendszer megalkotását írta elő, amely a teljes közösségi médiára vonatkozik. Az ismert előzményeket követően most az amerikai elnök egy olyan videót tett közzé a mikroblogon, amely az újraválasztási kampányához kapcsolódik, és a propagandafilm alatt a Linkin Park híres dala, az In The End (illetve annak egy Tommee Profitt által készített feldolgozása) szól. 

Hirdetés

A kisfilmet egyébként nem közvetlenül Trump töltötte fel, hanem a közösségi médiával megbízott embere, Dan Scavino. A videó aztán egyszer csak hipp-hopp eltűnt a Twitter felületéről, méghozzá akkor, amikor Trump elnök is retweetelte azt. A hivatalos indoklásban az szerepel, hogy a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) vonatkozó szabályai miatt a kisfilm nem felel meg vonatkozó a szerzői jogi kitételeknek. Nem sokkal később az is kiderült, honnan eredt mindez.

A Linkin Park zenekar ugyanis szintén Twitteren jelentette be, hogy ők maguk küldték az azonnali letiltó végzést menedzsmentjükön keresztül, ugyanis semmilyen formában nem támogatták és támogatják az elnököt és nem adtak engedélyt ahhoz, hogy a zenéjüket felhasználják.

Már a videó eltávolítása után szólalt meg Jung Youth is, aki a felhasznált feldolgozásban a rapbetétekért felelt. Ő hasonlóan kiállt amellett, hogy a Trump-kampány jogtalanul használta a dalt - a posztjában ráadásul, talán szándékosan, kisbetűvel írta az elnök nevét:

"Nemrég értesültem arról, hogy trump propaganda-videójához illegálisan használt egy olyan feldolgozást, amelyben én is részt vettem... Bárki, aki ismer, tudja, hogy szilárdan elutasítom a fanatizmust és a rasszizmust. Hatalmas köszönet mindenkinek a Twitter közösségben, aki tett arról, hogy ez a videó eltűnjön!"

Nem ez az első alkalom, hogy Trumpot a kampányában felhasznált dalok szerzői vagy jogtulajdonosai teszik helyre. Annak idején a Born In The USA dal szerepelt az első kampányában, amiért Bruce Springsteen tiltakozott, majd júniusban Tom Petty örökösei tiltatták le a néhai énekes-gitáros egyik dalával aláfestett videót.

A megoldás egyébként végtelenül egyszerű lenne: engedélyt kell kérni az előadóktól, és csak utána felhasználni a dalaikat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.