Hirdetés

A litván kormány arra kér, hogy dobd el a kínai telefonod



|

Cenzúrázással és kémkedéssel vádolja a Xiaomit a balti állam védelmi minisztériuma.

Hirdetés

Az Egyesült Államok és Kína fokozódó rivalizálásával egyre inkább előtérbe került a nyugati országokban a kínai technológiák rejtette biztonsági kockázatok kérdése. A jelenség a Huawei 2019-es amerikai kitiltásában csúcsosodott ki, amihez csak néhány európai szövetséges (pl. Nagy-Britannia, Svédország, Románia) csatlakozott.

Köztük van Litvánia is, amely tavaly az USA-val közös nyilatkozatban deklarálta a kínai 5G-s technológiák kizárását. A balti állam most újabb állásfoglalást tett az ügyben, komoly vádakkal illetve a kínai gyártókat, azon belül is főként a Xiaomit.

Hirdetés

Az Országos Kibervédelmi Központ vizsgálatára alapozva a litván védelmi minisztérium a héten a kínai mobiltelefonok mielőbbi eldobására szólított fel. A vizsgálat ugyanis arra jutott, hogy a Xiaomi 10T 5G beépített cenzúrával érkezik, amivel olyan (kínai nyelvű) kifejezéseket lehet távolról letiltani, mint a "szabad Tibet", a "sokáig éljen Tajvan függetlensége", vagy a "demokráciamozgalom".

A kiberbiztonsági jelentés szerint a letiltható kifejezések listája folyamatosan frissül, jelenleg 449 tételnél jár, ám az európai piacon deaktiválta a funkciót a gyártó. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy a vizsgált készülék titkosított adatokat továbbított egy szingapúri szerverre. A litván szakemberek a Huaweit sem kímélték, azt állítva, hogy komoly biztonsági rést fedeztek fel a Huwaei P40 5G okostelefonokban.

"Javasoljuk, hogy ne vegyenek kínai telefonokat, és a már megvásároltaktól is minél hamarabb szabaduljanak meg, amennyire csak észszerűen lehetséges."

- mondta Margiris Abukevicius, védelmi miniszterhelyettes, míg a kibervédelmi központ jelentése úgy fogalmazott, hogy a vizsgálat eredménye nem csak Litvániának, de az összes országnak fontos, amely Xiaomi gyártmányú termékeket használ.

A Xiaomi a TechRadar  megkeresésére reagálva tagadta a litván vádakat:

"A Xiaomi készülékek nem cenzúrázzák a felhasználóitól származó, vagy azokat célzó kommunikációt. A Xiaomi soha nem korlátozta, és soha nem is fogja korlátozni az okostelefon-felhasználói személyes viselkedését, például a keresésben, a hívásokban, az internetes böngészésben és a harmadik féltől származó kommunikációs szoftverek használatában."

A helyzet érdekessége, hogy a Strategy Alalytics jelentése szerint a Xiaomi néhány hónapja vette át a vezetést az európai mobilpiacon a Samsungtól, amiben komoly szerepe van annak, hogy  a Trump-adminisztráció eltiltotta a Google szolgáltatásaitól a korábban rendkívül sikeres Huaweit. Szemmel láthatóan nagy tehát az igény az olcsó kínai készülékekre, a Xiaomi pedig csak betöltötte azt az űrt, ami a hazai riválisa után maradt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.