Hirdetés

A magyarok többsége továbbra sem kér a kriptovalutákból



|

Egy friss felmérés szerint Magyarországon nem igazán sikerült leküzdeniük a lakossági kételyeket a blokklánc-javaknak.

Hirdetés

Messze vannak már azok az idők, amikor még az egész világ a kriptovaluták elképesztő szárnyalásától volt hangos: az elmúlt egy év során óriásit zuhant a blokklánc-alapú virtuális pénzek értéke, ami az NFT-kereskedelmet és a videokártyák iránti keresletet is magával rántotta.

Az általános vélekedés szerint a folyamat mögött elsősorban az áll, hogy az orosz-ukrán háborúval is súlyosbított világgazdasági bizonytalanságokra reagálva a nagybefektetők inkább a hagyományos eszközökbe menekítik a pénzüket, a spórolásra váltó lakossági felhasználók pedig tömegesen adták fel a kísérletezést. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance most egy magyar piacról készült felméréssel erősíti meg a képet, hogy a többség számára nem igazán vonzó a blokkláncpénz.

Hirdetés

A 2022 decemberében, több mint ezer, 18 és 59 év közötti állampolgár megkérdezésével lezajlott közvélemény-kutatás alapján elmondható, hogy a magyarok 86%-a még sosem használt kriptovalutát. Ami az okokat illeti, a kimaradók közel fele (44%) állította azt, hogy nem rendelkezik elegendő információval a témáról, és nagyjából ugyanennyien (45%) vannak, akik egyszerűen nem érdeklődnek a kriptovaluták világa iránt.

Beszédes adat az is, hogy a kriptovalutát hanyagolók 34%-a több magyar nyelvű információra tartana igényt a témával kapcsolatban. A 14%-nyi kriptovaluta-felhasználó 7%-a puszta hobbiként tekint a blokkláncpénzre, összességében pedig a diplomások dominálják ezt a kört, akik csak tüzetes informálódás után szállnak be a kereskedelembe. A megkérdezettek 3%-a csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, 4% pedig alkalmi felhasználónak tekinthető. A teljes mintában mindössze 1% azok aránya, akiknek a kriptovaluta az első számú bevételi forrásuk.

A Binance kutatása szerint a magyarok a befektetés során a biztonságot (49%) és a könnyű használhatóságot (32%) tartják meghatározónak, a válaszok alapján pedig fontos faktor az adatvédelem (30%) és a bizalom (20%) is. A kockázatoktól való ódzkodást mutatja, hogy a kriptovaluták elutasítóinak 26%-a azért nem vállalkozik a kereskedelemre, mert nem tartja elég biztonságosnak, 16%-ot pedig adatvédelmi aggályok tartanak távol távol.

"A magyarok láthatóan csak olyan eszközbe hajlandóak jelentősebb összeget fektetni, amelyről elegendő információval rendelkeznek. Egy pénzügyi döntéseiben nagyon tudatos, kifejezetten információéhes közönséget kell megszólítanunk, amennyiben a kriptovaluták széles körben elterjedt adaptációját szeretnénk segíteni"

- nyilatkozta a hazai fogyasztókról Balogh Dávid, a Binance magyarországi közösségi és marketing menedzsere. Annyi bizonyos, hogy a cég előtt komoly kihívások állnak a kriptovaluta népszerűsítésében, hiszen az utóbbi időben már az Európai Központi Bank is az ellendrukkerek sorát gyarapítja: az eurozóna közös valutájának központi bankja decemberben egy blogbejegyzésben azt jósolta, hogy a kriptopénzek már rövid távon irrelevánssá válnak. Az optimisták ugyanakkor úgy vélik, hogy az árfolyamok gyengélkedése csak egy átmeneti hullámvölgy, ezért most érheti meg igazán befektetni.

Ti mit gondoltok, van még jövője a kriptovalutáknak?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.