Hirdetés

Így juthatsz Magyarországon uniós Covid-igazolványhoz



|

Az Európai Unió minden tagállamának kötelező bevezetni az úgynevezett zöldigazolványt július 1-jétől.

Hirdetés

Az Európai Parlament és a Tanács döntése alapján az Európai Unió kötelezővé tette a Covid-igazolványt, amely a szabad mozgást és a határátlépést biztosítja az unió tagországai között. Mindezt anélkül, hogy az igazolvány tulajdonosának teszt- vagy karanténkötelezettsége lenne. Az EU tagországok mellett érvényes a dokumentum Norvégiában, Izlandon, Lichtensteinben és Svájcban is.

Hirdetés

Az uniós Covid-igazolványra három esetben jogosult valaki: kapott védőoltást a koronavírus ellen, negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy már felgyógyult a Covid-19-ből. Az igazolványt minden védőoltással beoltott ember megkaphatja, viszont a tagállamok csak azokat az oltottakat kötelesek beengedni, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát (vagyis Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen oltást) kaptak. Minden más vakcina esetében az adott tagállam a saját hatáskörében dönt arról, hogy beengedi az országba az embereket.

Magyarországon a papíron kiállított igazolványt az EESZT Lakossági portálján keresztül lehet kinyomtatni saját magunk vagy háziorvosunk által, de van mód annak igénylésére is a kormányhivatalokban. Az elektronikus igazolványt a kapcsolódó mobilapplikációval lehet megszerezni, amelybe az ügyfélkaput használva kell bejelentkezni. Az App Store-ban ez az EESZT Lakossági, a Google Play áruházban EESZT alkalmazás néven érhető el.

Az egységes uniós igazolványon a birtokos neve, születési dátuma, az okmány kiállításának időpontja, az oltással, teszttel vagy gyógyultsággal kapcsolatos dátumok és egy egyedi azonosító szerepelnek. Ezek az információk angolul és a tagállam saját nyelvén is megjelennek, a digitális és a nyomtatott verzión is szerepel az egyedi QR-kód.

Az igazolvány igénylése egyébként teljesen ingyenes, illetve fontos tudnivaló, hogy hazánkban egyenértékű a magyar védettségi igazolvánnyal.

A dokumentummal kapcsolatos további tudnivalókat és a gyakran intézett kérdéseket az EU kapcsolódó hivatalos honlapján, a magyarországi bevezetéssel kapcsolatos rendeletet pedig a vonatkozó Magyar Közlönyben lehet olvasni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.