Hirdetés

A malacok akár egy joystickot is használni tudnak, ha jár érte jutalomfalat



|

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a mennyire intelligens állatok a malacok. Spoiler: nagyon.

Hirdetés

A Frontiers in Psychology által közölt tanulmány szerint könnyen gondolhatnánk arra, hogy a malacok simán lejátszhatnának egymással pár Pong meccset. Na jó, nem teljesen erről van szó, de azt azért sikerült bizonyítani, hogy a sertések képesek saját keretrendszerükön kívül is megoldani összetettebb feladatokat. Erre az eredményre azután jutottak a kutatók, hogy joystickot raktak a röfik elé.

A kutatásban részt vevő négy sertésnek az volt a feladata, hogy a joystickokkal irányítsanak egy aprócska kurzort a monitoron, ha pedig a kurzor hozzáért egy "falhoz", gyakorlatilag megnyerték a játékot, és egy hangjelzés kíséretében kaptak egy jutalomfalatot. Kezdetben négy fallal indult a játék, de a későbbiekben sorra vették el a felfelületeket. 

Hirdetés

A malacok pedig alkalmazkodtak az új helyzethez, és a véletlenszerűségnél jóval gyakrabban találták el a falakat a kurzorral akkor is, mikor már csak két ilyen felület volt jelen a játékukban. Hamlet és Omelette, a két yorkshire-i malac esetében azt vették észre a kutatók, hogy három falnál még nem érzékelhető komolyabb változás, egy vagy két fal esetében viszont javul a teljesítményük. A másik két röfi, Ebony és Ivory, a panepintó törpemalacok a háromfalas rendszerben voltak a legügyesebbek, két falra áttérve viszont már csak Ivorynak ment jól a játék.

Ha a malackák elég ügyesek a játékban, akkor kutyaeledel lesz a jutalmuk - eredetileg M&Ms cukorkákat kaptak, de a kutatók úgy döntöttek, nem kéne folyamatos cukorsokkban tartani az állatokat. Érdekes megállapítás egyébként az is, hogy a kutatók szerint a malacok a dicséreteknek is legalább annyira örültek, mint a konkrét jutalmazásnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.