Hirdetés

A maszkot viselő embereket is egyre jobban felismerik az arcfelismerő rendszerek



|

A NIST adatai szerint a nyár óta hatalmas fejlődés állt be ilyen téren, már a maszkos embereket is egyre könnyebben azonosítják.

Hirdetés

Bár eleinte az arcfelismerő rendszereknek nagy gondot okozott az általános maszkviselés, a NIST legújabb adatai szerint nyár óta hatalmas előrelépés történt ezen a téren. Független tesztekben több mint 150 különböző arcfelismerő algoritmust vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a rendszerek számára mégsem olyan nagy gond bárkit felismerni maszkban. 

Hirdetés

A tesztelésre önként adhatták be a cégek az algoritmusaikat, és míg júliusban az algoritmusok hibarátája 5 és 50 százalék között mozgott a maszkot viselő embereknél, addig a fejlesztők munkája után olyan jól működnek már, hogy maszk nélkül ez a mutató 0,3 százalékra csökkent, maszkkal pedig 5 százalékon megáll akkor is, ha az arcból alig látszik valami. 

A kutatók szerint az időközben lezajlott fejlesztések sokkal pontosabbá tették az arcfelismerő rendszereket, nyolc is akad, aminek a hibarátája 0,05 százalék alatti. 

A vizsgálatnak voltak azért korlátai, a teszt egységessége miatt ugyanis főképp digitálisan alkalmazott maszkokat használtak, tehát a maszkok szín, anyag, forma, minta, viselés terén adott végtelen variációja még tovább bonyolítja a gyakorlatban a dolgokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.