Hirdetés

A Médiatanács szerint a streamingszolgáltatók tartalmainál is szükséges a korhatárkarika



|

A szervezet arra kötelezné a Netflixet és társait, hogy karikával jelezzék az egyes tartalmak korhatárát.

Hirdetés

"A gyermekek és kiskorúak védelmének biztosítása" érdekében a Médiatanács úgy határozott, az audiovizuális lekérhető médiaszolgáltatásokon (vagy ahogy emberi nyelven hívják, streamingszolgáltatásokon) elérhető tartalmak esetében kötelező lesz a továbbiakban feltüntetni a tévéműsoroknál használt korhatárjelölő karikát vagy a műsor elején, vagy a műsorkínálat felületén. 

A korábbi szabályozás módosítására a hivatalos közlemény szerint azért volt szükség, mert "az átalakuló médiafogyasztási szokások következtében a közönség egyre nagyobb arányban választja a streamingszolgáltatásokat, azok társadalmi, médiapiaci jelentősége így folyamatosan erősödik". Eddig csak a 18 éven aluliaknak nem ajánlott filmek, sorozatok és egyéb műsorok esetében kellett korhatárt megadni, mostantól azonban minden műsornál kötelező lesz.

Hirdetés

A Netflixnél valószínűleg nem pánikolnak, hiszen a műsorok adatlapján már szerepel a korhatár - igaz, némileg eldugva, a megjelenés éve és az epizódok száma vagy a filmek időtartama közé beszorítva. Az HBO Maxon az egyes epizódoknál külön-külön láthatjuk a besorolást, a Disney+-on pedig ugyancsak az alaplapon tüntetik fel, mely tartalmat hány éves kortól ajánlják. Remélhetőleg a Médiatanács ezzel is beéri, és nem kell kifejezetten a tévékben is használt karikákat alkalmazni, mivel azt feltehetően nehéz lenne átütni - viszont talán egyértelműbb lenne, mint az, hogy fehérrel oda van írva egy szám meg egy plusz jel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.