Hirdetés

A megújuló energiaforrások lenyomták a fosszilis tűzelőanyagokat tavaly az Egyesült Királyságban



|

Ez azért is nagy dolog, mivel ilyen még nem fordult elő az ország történelmében.

Hirdetés

A megújuló energiaforrások óriási szerepet játszanak a környezetvédelemben, hiszen a nap vagy a szél energiáját hasznosítva nagy mértékben lehet csökkenteni a levegőbe jutó, a Föld számára nem éppen kellemes anyagok mennyiségét. Tíz éve még a fosszilis tüzelőanyagok biztosították az Egyesült Királyság áramellátásának háromnegyedét, ám 2020-ban óriási dolog történt, mivel a tiszta energiáknak sikerült lehagyniuk jóval szennyezőbb társaikat.

Hirdetés

A Drax Electricity Insights kutatása szerint ugyanis tavaly a megújuló energiaforrások látták el a szigetországot a legtöbb árammal: a szél, a nap, a víz és a biomassza az elhasznált elektromosság 39%-át tették ki 2020-ban.

A kiváló eredményhez nagy valószínűséggel az is sokat hozzátett, hogy tavaly áprilisban új rekordot döntött a napenergia, a Bella névre keresztelt vihar pedig elképesztően pozitív hatással volt a szélenergiára. A koronavírus-járvány miatti bezárásokat követően nőtt a megújuló energiaforrások népszerűsége tavaly, és az egy évvel korábbi eredményhez képest 16%-kal csökkent a karbonlábnyom is.

Persze azért még így is lenne hova fejlődnie az országnak, hiszen a Climate Change Committee-től származó klímacélok szerint a nap- és szélenergiának az áramellátás 50%-át kell kitennie 2025-re, 2030-ra pedig már a 69%-át. Az is benne van a pakliban, hogy a jövőben még több brit fogyasztó áll majd át a zöld energiára, hiszen már közel sem számítanak megfizethetetlennek ezek a megoldások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.