Hirdetés

A mesterséges intelligencia hangjával lép szintet az unokázós csalás



|

Egyelőre még csak külföldön próbálkoznak, de előbb-utóbb hozzánk is megérkezhet az új módszer.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia által generált, a tulajdonoséhoz megtévesztésig hasonló hangok remek lehetőséghez juttatják a különféle csalókat. Február végén írtunk róla, hogy egy újságíró a saját hangja alapján létrehozott hangfájlokkal tudott belépni a bankfiókjába, most azonban már a technológia ilyen jellegű alkalmazásának következő szintjénél járnak a digitális bűnözők.

A mesterséges intelligencia segítségével ugyanis már képesek szinte bárkinek a hangját utánozni, ezzel a módszerrel pedig nem nehéz megtéveszteni a hang tulajdonosának rokonait - írja a BoingBoing.

Hirdetés

A bűnözők a Magyarországon is ismert, úgynevezett "unokázós" csalások mintáját követik. Az ilyen csalók általában idősebb embereket hívnak fel, az unokájuk egy barátjának kiadva magukat. Általában valami olyasmit mondanak, hogy az unokát baleset érte, vagy a rendőrségen van és bizonyos összegre van szükség, hogy kiszabaduljon, illetve végrehajtsák rajta a szükséges - akár életmentő - kezelést.

Itt persze szükség van a csaló részéről némi magabiztosságra, hogy megfelelően el tudja játszani az unoka egy barátját, a mesterséges intelligencia azonban ezt feleslegessé teszi, ugyanis szinte teljesen élethűen létre tudja hozni a szóban forgó unoka, vagy más rokon hangját. Így a rokonok könnyen azt gondolhatják, hogy maga a bajba jutott családtag kér segítséget.

A BoingBoing beszámolt egy esetről, amikor egy Benjamin Perkin nevű férfi szüleit ejtették át hasonló módszerrel. Az illető hangját feltehetően korábban egy YouTube-ra feltöltött videóból szerezték meg, ez pedig már elég volt hozzá, hogy meg tudják téveszteni vele a saját szüleit.

Egy online biztonsággal foglalkozó szakember szerint a hasonló csalások elkerülése érdekében érdemes lehet valamilyen jelszót megbeszélni a szülőkkel, idősebb rokonokkal, amelynek segítségével hasonló telefonhívás esetén meg lehet bizonyosodni róla, hogy valóban azzal beszélnek, akivel gondolják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.