Hirdetés

A „mesterséges intelligencia keresztapja” is a technológia veszélyei miatt aggódik



|

Geoffrey Hinton sokáig a Google színeiben kutatott de most ott hagyta a céget, mert szerinte csak így beszélhet szabadon a MI veszélyeiről.

Hirdetés

A brit-kanadai pszichológus közel egy évtized után távozott a Google Brain nevű csapatból, ahol a gépi mélytanulást (deep learning) tanulmányozta. Hinton óriási név a szakmában, aki már a XX. század nyolcvanas éveiben a mesterséges intelligenciákat és a neurális hálózatokat kutatta, és aki egy személyben rengeteget tett a mostani neurális adatfeldolgozáshoz és mesterséges intelligenciákhoz használt algoritmusok megszületéséért.

A szakértő nemrég a New York Timesnak adott interjújában elárulta, hogy azért mondott fel a Google-nél, hogy szabadon beszélhessen a mesterséges intelligencia veszélyeiről. Hinton azt is elárulta, hogy részben sajnálja, hogy ezen a területen dolgozott, noha azt elismeri, hogy a Google-nél töltött évei során a cég gondos gazdája volt az MI-fejlesztésnek, ügyelve arra, hogy nehogy olyasmit adjanak ki a kezükből, ami potenciálisan veszélyes lehet.

Hirdetés

Hinton véleménye tavaly változott meg, amikor a Microsoft saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája, a Bing Chat kapcsán elkezdte támadni a Google-t, amelynek hatására a keresőcég saját, Bard nevű  - a bemutatón egyébként csúfosan leégő - mesterséges intelligenciájának felturbózása érdekében elkezdte figyelmen kívül hagyni a hasonló kockázatokat. A szakember azért aggódik, hogy a szemünk előtt kibontakozó MI-hidegháború során a technológiát fejlesztő cégek nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amelyek elejét vehetnék, hogy a MI-k rossz kezekbe kerüljenek és elárasszák az internetet hamis fotókkal, szövegekkel és videókkal, amelyekről az átlagember már nem lesz képes megállapítani, hogy egy gép által létrehozott tartalmakról van szó.

A mesterséges intelligencia keresztapjának is nevezett Hinton szerint a legújabb MI-technológiák már kezdik elérni, sőt meg is haladni az emberi képességeket.

Most azt látjuk, hogy a GPT-4-hez hasonló eszközök már átlépik az átlagemberek általános tudását, nem is kevéssel. Az érvelés terén még nem annyira jók ezek az eszközök, mint az emberek, de egyszerű érvelésre már most is képesek. A fejlődés tempóját figyelembe véve pedig várhatóan nagyon gyorsan feljavulnak majd. Ez pedig aggodalomra ad okot. Most még egyelőre nem annyira intelligensek ezek a rendszerek, mint mi - legalábbis, amennyire meg tudom állapítani. De azt hiszem, ez is hamar be fog következni

- magyarázta Hinton, a BBC-nek adott interjúja során.

A szakember szerint az új generációs MI-k sokkal veszélyesebbek lehetnek, mivel több adat alapján, jobban képesek tanulni, ami gyorsan ahhoz vezethet, hogy egy MI megírja a saját kódját és saját célokat tűz ki maga elé.

Kevesen gondolták csak, hogy ezek a technológiák okosabbak lehetnek az embereknél, sokan pedig azt hitték, hogy ez még csak sokára fog bekövetkezni. Én is így voltam vele, azt hittem, 30-50 évre vagyunk ettől legalább. Nyilvánvalóan ma már nem ezt gondolom

- tette hozzá a szakértő.

A 75 éves Hinton elárulta, hogy most nyugdíjba vonul, emellett sietett hangsúlyozni, hogy nem azért lépett ki a Google-től, hogy kritizálja a céget vagy az embereket, akikkel dolgozott. Elismeri, hogy a cégnél dolgozva létrehozott jó dolgokat is, azonban a Google MI-vel kapcsolatos hozzáállásával kapcsolatos kritikáját csak úgy érezné hitelesnek, ha nem dolgozna a cég kötelékében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.