Hirdetés

A mesterséges intelligencia már a Minecraftban is elveszi a munkánkat



|

Az OpenAI algoritmusa sikerrel sajátította el a minecraftozás művészetét, és még a komplexebb feladatokkal is simán megbirkózik.

Hirdetés

Egyes szakmákban és munkakörökben jogos a félelem, hogy az automatizálás előbb-utóbb szükségtelenné teszi az emberek foglalkoztatását, a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás pedig még inkább meggyorsította ezt a folyamatot. A jelek szerint már a Minecraftban sem lehetünk biztonságban, miután az OpenAI technológiája itt is kivette a kezünkből a csákányt.

Az Elon Musk társalapításával létrejött cég ugyanis egy olyan MI-t alkotott, amely nemcsak sikeresen navigál az építkezős játék véletlenszerűen generált nyílt világaiban, de egy sor komplex feladatot is elvégez.

Hirdetés

Az OpenAI technológiája úszik, állatokra vadászik, eszik, alapanyagok és eszközök után kutat a falvakban, repertoárjában pedig az ún. "pillar jumping" trükk is megtalálható, amikor a játékosok a kockákat maguk alá pakolva jutnak el magasabb helyekre. A leginkább ámulatba ejtő azonban az, hogy az MI még a nagyobb munkával megszerezhető gyémánt szerszámokat is elkészíti.

"Számos feladat esetében a modelljeink emberi szintű teljesítményt mutatnak, és mi vagyunk az elsők, akik olyan számítógépes ügynökökről számolnak be, amelyek képesek gyémánt szerszámokat készíteni, ami a gyakorlott embereknek akár 20 percet (24.000 környezeti művelet) is igénybe vehet a játék során."

- írja az áttörésről beszámoló tanulmány, melynek emészthetőbb összefoglalója az OpenAI blogján olvasható. Hogy mindezt igazán értékelni tudjuk, ahhoz nem árt felidézni, hogy három évvel ezelőtt a MineIRL versenyt hirdetett, ahol egy olyan MI-t kellett alkotni, amely képes önállóan kibányászni egyetlen gyémántot, ám a 660 pályamű közül ez egyiknek sem sikerült.

Az OpenAI tudósai videókkal oldották meg a dolgot, az algoritmust 70 ezer órányi internetes anyag, és 2 ezer órányi rendelésre készült felvétel segítségével tanították be, hogy a megjelenített képkockák alapján képes legyen megjósolni a későbbi pillanatok interakcióit. Ez viszont nem volt olcsó mulatság, a cég közlése szerint ugyanis 160 ezer dollárt, vagyis közel 61 millió forintot költöttek a Minecraftozó MI-re, melynek nagy része a rendelésre készült oktatóanyagokra ment el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.