Hirdetés

A mesterséges intelligenciával gyártott képekre nem vonatkozik a szerzői jog|

Legalábbis az USA jogvédő hivatala szerint.

Hirdetés

A világ épp ChatGPT-lázban ég, ami érthető: az OpenAI mesterséges intelligenciája írt már könyvet, dalt, de akár egy orvosi szakvizsgán is könnyedén átmenne. A szöveges alapú rendszer egyre jobban fejlődik, eközben pedig egyre komolyabb képességekre tesznek szert a képeket generáló mesterséges intelligenciák, mint a Midjourney, a Stable Diffusion, vagy a DALL-E 2.

Mindkét technológia komoly aggodalmat keltett a szerzői jogvédők körében, ugyanis bonyolult jogi és etikai dilemmákat vet fel, hogy egy adott művész munkái alapján létrehozott új alkotások mennyire támaszkodnak az eredeti alkotásokra és mint ilyen, a művész szellemi termékére. Mindez onnantól válik különösen érdekessé, hogy az Adobe például már a stockfotó-galériájában is kínál mesterséges intelligencia által létrehozott képeket.

Hirdetés

Ennek a vitának tehet pontot a végére az amerikai szerzői jogi hivatal, a United States Copyright Office (USCO) múlt heti döntése - írja a SlashGear. Az oldal értesülései szerint ugyanis a szervezet úgy határozott, hogy a kizárólag mesterséges intelligencia által, szöveges utasítások alapján létrehozott képekre nem vonatkozik a szerzői jog.

A USCO közleménye szerint ugyan a szöveg alapú parancsok úgy tekinthetőek, mintha egy művész számára adott utasítások lennének, a mesterséges intelligencia azonban maga dönt arról, hogy ezeket a parancsokat hogyan és milyen mértékben jeleníti meg a létrejövő képeken. Ez pedig azt jelenti, hogy a kreativitással és az eredeti művel kapcsolatos tulajdoni igények nem illetnek meg egyetlen élő embert sem. Az érvelés szerint a mesterséges intelligenciának utasítást adó embernek nincs valós irányítása a létrejövő alkotás felett.

Ennek értelmében a USCO úgy találta, hogy a szerzői jogi törvények nem vonatkozhatnak olyan művekre, amelyek nem emberi szerzői munka eredményei, hanem egy gép által generált alkotások.

A döntés ellenére a művészek, vagy profi grafikusok egyelőre nem lélegezhetnek fel, hiszen egyrészt az említett rendszerek tréningezéséhez továbbra is fel lehet használni az ő munkáikat, másrészt, egy grafikai munkát megrendelő fél így olyasmiért kell, hogy fizessen, ami nem biztos, hogy emberi kreativitás és emberi munka eredménye. A USCO döntése azonban nem törvényerejű, így egyelőre csak útmutatásként szolgálhat a jogalkotók számára - a vitás eseteket pedig egyelőre továbbra is eseti alapon kell majd megítélnie a bíróságoknak. Egyelőre az sem világos, hogy pontosan mekkora hányadban kell egy műnek emberi munkát tartalmaznia ahhoz, hogy szerzői jogi védelmet élvezhessen.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.