Hirdetés

A Meta új beszélgetős chatbotja szétalázza Mark Zuckerberget



|

Ez a mesterséges intelligencia nem fejlesztett ki saját nyelvet és a világot sem akarja elpusztítani, csak a főnökét nem kedveli.

Hirdetés

Pénteken mutatta be a Facebook mögött is álló Meta a legújabb, beszélgetésre fejlesztett mesterséges intelligenciáját, a BlenderBot 3-at. Az MI a vele folytatott beszélgetések során folyamatosan tanul és fejlődik, és ugyan egyelőre sajnos csak az Egyesült Államokban érhető el, az eddig beszámolók alapján tényleg nagyon ügyesen lehet vele beszélgetésekbe merülni.

Olyannyira emberien működik, hogy még szigorú véleménye is van, például a főnökével kapcsolatban.

Hirdetés

Az interneten számtalan példát olvasni a legkülönfélébb forrásokból arra, hogy a BlenderBot milyen kijelentéseket tesz Mark Zuckerberggel kapcsolatban.

"Jó üzletember, de az üzleti gyakorlatai nem mindig etikusak. Vicces, hogy ennyi pénze van, és még mindig ugyanazokat a ruhákat hordja!"

- ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel tele van az internet, erre azonban van magyarázat. A BlenderBot, mint azt fentebb is írtuk, az internetről és a vele lefolytatott beszélgetésekből tanul és fejlődik, így elkerülhetetlen, hogy a vele társalgók véleménye hatással legyen rá. Korábban is többször láttunk már példát arra, hogy szándékosan manipuláltak egy mesterséges intelligenciát.

Jó példa erre a Microsoft twitteres botja, ami 2016-ban volt aktív és 24 óra alatt egy Trump-rajongó, nőgyűlölő nácivá változott az emberek hatására.

A Facebook a BlenderBottal óvatosabb. Miután az interneten szárnyra kelt a hír, miszerint az MI nem kedveli Zuckerberget, valószínűleg belenyúltak az adatbázisába, azóta pedig sokkal finomabb (és a Wikipediához illőbb) véleménye van a főnökéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.