Hirdetés

A Microsoft 365-ön keresztül figyelik meg a cégek a dolgozóikat



|

A menedzserek a Microsoft 365 egy eszközét arra használhatják, hogy a dolgozók teljesítményét számszerűen mérjék, a szakemberek szerint pedig partner a munkahelyi megfigyelésben a Microsoft.

Hirdetés

Lassan már minden digitális megoldásnál felmerül a visszaélések és a magánszféra megsértésének a kérdése. Most a Microsoft 365 került célkeresztbe, az úgynevezett produktivitási pontszám funkció ugyanis elvileg lehetőséget ad a cégek teljesítményének mérésére összesített adatokkal, a gyakorlatban viszont a menedzserek ezzel monitorozhatják az alkalmazottakat. 

Lényegében egyénileg nyomon lehet követni a dolgozók folyamatos aktivitását, emiatt pedig azzal vádolják a Microsoftot, hogy munkahelyi megfigyelést tesz lehetővé. A vezetők az alapján dönthetnek bármiről, hogy alkalmazottaik hány csoportos chatelésben vesznek részt, milyen sok e-mailt küldenek vagy mennyi megosztott dokumentumot szerkesztenek.

Hirdetés

A szakértők szerint ez nagyon súlyos társadalmi és morális problémákat vet fel, ráadásul olyan statisztikák alapján segít ítélkezni, amelyek nem mérvadók a tényleges munka és annak minősége szempontjából. 

A Microsoft azzal védekezik, hogy ezek az adatok IT support-célokra valók. A kritikusok szerint akkor viszont nem kellene a Workplace Analyticsben pontozni a dolgozókat az alapján, hogy milyen intenzíven tartják a kapcsolatot a cégen belül digitálisan (amit a Microsoft-eszközök használata alapján számítanak ki).

A Microsoft hírneve az utóbbi időben egyre jobb volt, most viszont fénysebességgel romlik a megítélése, egyes szakemberek már-már pszichológiai terrornak nevezik, hogy hétköznapilag elfogadottá teszi a vállalat a folyamatos statisztikaalapú megfigyelést. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.