Hirdetés

A Microsoft egy kicsit túltolta a Kína-barát cenzúrát



|

A Kínában hatályos cenzúra túllépte az ország határait a Bing keresőjében egy emberi mulasztás miatt.

Hirdetés

A fotót, melyen egy férfi a Tienanmen térről éppen kivonuló tankok útjába áll, miután azok leverték a helyszíni tüntetést egy nappal korábban, már az egész világ megismerhette. A névtelen lázadót ábrázoló kép azóta a kínai vezetés elleni erők szimbólumává vált, így nem meglepő, hogy az országban az elérhető összes módszerrel tiltják annak megjelenését.

A Microsoft keresője, a Bing sem ad ki semmilyen találatot, ha például a "tank man" kifejezésre keres rá valaki Kína határain belül. Az 1989-ben történt események 32 évfordulóján azonban valamilyen, a Microsoft állítása szerint, emberi hiba következtében más országokban sem volt találat, ha valaki az ikonikus fotót akarta előkeresni.

Hirdetés

A hiba további következménye, hogy például a DuckDuckGo, akik a Bing keresési eredményeit használják, is problémába ütközött az ilyen témájú keresésekkor.

"Egy emberi hiba következtében történt a cenzúra és már aktívan dolgozunk rajta, hogy megoldjuk a fennálló problémát."

Június 5-én többek között Amerikában, Németországban, Franciaországban és Svájcban is üres oldalak fogadták a felhasználókat, ha a Tienanmen téri eseményekkel kapcsolatos fotókat szerették volna böngészni.

Az amerikai cégek nehéz helyzetben vannak Kínával kapcsolatban, hiszen hatalmas piacról van szó, ahhoz viszont, hogy ott is üzemeltethessenek keresőmotort, el kell fogadni és alkalmazni kell a kínai párt cenzúráját. Ide olyan témák és tartalmak is be vannak sorolva, mint a Dalai Láma vagy a Falun kung, mely egy kínai vallási irányzat, amelyet a Kínai Kommunista Párt 1999 óta intenzív propagandakampánnyal és tiltásokkal igyekszik felszámolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.