Hirdetés

A Microsoft gőzerővel dolgozik a „Csillagkapun”



|

Az OpenAI-jal együtt szeretnék létrehozni a mesterséges intelligencia új generációját prezentáló szuperszámítógépet.

Hirdetés

A Microsoft és az OpenAI egy 100 milliárdos szuperszámítógép fejlesztésén dolgozik, mely a jelenlegi mesterséges intelligencia modelleket hivatott lekörözni. Sajtóértesülések szerint a projekt a "Csillagkapu" nevet kapta, és a tervek alapján az AI-rendszerek új generációját fogja nekünk elhozni a közeljövőben.

A két vállalat több szuperszámítógépet is telepít az USA-ban, a "Csillagkapu" ezek közül is az egyik legnagyobb és legfejlettebb lesz. Több száz hektáros területen fog helyet kapni, és akár 5 GW energiára is szükség lehet az üzemeltetéséhez.

Az eszközt elvileg 2028-ban fogják üzembe helyezni, hogy segítse a ChatGPT-4-nél is fejlettebb, új AI-modellek kiképzését és üzemeltetését.

Hirdetés

Az elnevezés természetesen az 1994-es mozifilmből származik, amiben Kurt Russelnek és James Spadernek kell felszabadítani egy rabszolgasorba taszított népet egy távoli bolygón.

"A kulcs a múltba, az ajtó a jövőbe, az átjáró a felfedezéshez"

- olvasható a Stargate hivatalos trailerében, amely az OpenAI és a Microsoft mesterséges intelligencia-szuperszámítógépét ihlette.

Az új eszköz beüzemelése nagyban függ attól, hogy az OpenAI képes lesz-e utolérni magát, és belátható időn belül üzembe helyezni a soron következő AI-frissítését. Ha lehet hinni a kiszivárgott információknak, ez egész egyszerűen a GPT-5 nevet fogja viselni.

Pletykák szerint ez már 2025-ben esedékes lenne. A Microsoftnak elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy továbbra is piacvezetőként tetszelegjen, és ennek érdekében megpróbálja megint lenyűgözni a világot. Rá is fér a cégre némi sikerélmény, hiszen állítólag tavaly kudarccal zárta "Arrakis" néven futó projektjét, ami azt is jelezheti, hogy lelassulóban vannak az AI-jal kapcsolatos innovációk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.